Beko Blog
Bivanje in dom

Barvanje pirhov z naravnimi barvami

Napisal: Tomaž Zajšek - 28. 3. 2018

Bliža se velika noč in z njo vsakoletno barvanje jajc, česar se veselijo predvsem naši najmlajši heroji.

Če ste pristaš naravnega in obožujete barvanje velikonočnih jajc imate na voljo nekaj alternativnih variant za izvedbo takšnega postopka barvanja.

Kaj so naravne barve?

Naravne barve so aditivi za živila, pridobljeni iz naravnih virov in se uporabljajo za barvanje hrane in pijače. Pridobivamo jih iz različnih virov kot so sadje, zelenjava, kis, kava, rdeče vino, začimbe in ostale naravne sestavine, ki ne vsebujejo zdravju škodljivih sestavin.

Priprava sestavin

Zelo pomembno je, da živila iz katerih pripravljamo barvila razrežemo, nastrgamo ali naribamo na zelo majhne koščke, pri roki pa imejte tudi bel kis. Da proizvedemo zahtevano barvilo je v večini primerov treba naravne sestavine vreti v majhni količini vode. Ko je barvilo narejeno preverite in odstranite vse morebitne ostale trdne delce in pustite, da se barva ohladi. Nato dodajte dve do tri čajne žličke belega kisa na skodelico barvila. Jajce položite v barvilo in ga pustite v njem toliko časa, dokler ne doseže želene barve. Zaradi nežnih in neagresivnih naravnih sestavin je včasih treba jajca pustiti v barvni čez noč, saj bodo s tem dobila bogatejšo in bolj žlahtno barvo.

Barvanje pirhov z naravnimi barvili vzame več časa v primerjavi s sintetičnimi barvili, včasih tudi čez noč, zato si zagotovite dovolj časa za pripravo in barvanje jajc. Z velikim številom živil in začimb se da ustvariti veliko naravnih barvil. Spodaj je nekaj namigov in usmeritev iz katerih živil lahko dobimo različne barve in njihove odtenke:

Fotografija: Facebook Eko – Zadar

Rumeni/oranžni pirhi – olupek čebule

Svetlo rumeni pirhi – kurkuma ali kumina

Roza/rdeči pirhi – rdeča pesa

Bledo vijolični/rdeči pirhi – olupek rdeče čebule

Modri pirhi – rdeče zelje

Zeleni pirhi – špinača

Vijolični pirhi – vijolični sok grozdja

Rjavi pirhi – kava

Oranžni pirhi – čili v prahu

Roza/vijolični pirhi – maline ali robide

Rumeno/zeleno pirhi – rumena ali zelena lupina jabolk

Svetujemo vam, da pustite jajca stati v barvilih preko noči in če do jutra barva ne bo dovolj intenzivna, jih z barvo vred previdno prenesite v manjšo posodo in nežno kuhajte še 30 minut. Zaradi naravnih sestavin se bo barva od serije do serije lahko razlikovala, kar pa naredi barvanje le še bolj zabavno.

Želimo vam prijetno barvanje pirhov in vesele velikonočne praznike.

Vir zapisa: https://www.rodalesorganiclife.com/home/natural-easter-egg-dye/slide/2

Komentarji