Beko Blog
Nasveti

Diši po… pomladi

Napisal: Anže Gombač - 19. 2. 2016

Naše babice pravijo, da je včasih februarja zima še krepko kazala svoje zobe in da je februarja kar škripalo od mraza. Očitno je globalno ogrevanje naredilo svoje in nam tako že v začetku februarja diši po pomladi… pravzaprav ta ‘vonj’ nima posebnega vonja, to pomeni, da se začenjamo tudi mi ‘prebujati’, naše telo vse bolj hrepeni po lažjih, pomladno razigranih jedeh.

Februarja nas je letos najprej obiskal pust, veselih ust in takoj za njim pepelnična sreda ter 40 dnevni post. Predvsem pa mene osebno februar najprej asociira na valentinovo in gregorjevo, ki v nas še dodatno prebudita ljubezen, pa naj bo ta do svoje ljubljene osebe, do svojih najbližjih ali na splošno ljubezen do vsega lepega in do življenja. Po zaspani zimi s svojimi dolgimi nočmi, ki imajo, da ne bo pomote, tudi svoj čar, nas čaka bolj aktivna pomlad. Dnevi bodo vsak dan daljši, vse več aktivnosti nas bo seveda tudi utrudilo. In da bi bili lažje kos vsem izzivom in da bomo lažje prišli ponovno v ‘formo’, si lahko pomagamo tudi s pravilno prehrano.

Pomlad_3

Ker je v zimskem in zgodnjem spomladanskem času na voljo zelo malo sveže domače zelenjave vam priporočam uživanje kalčkov, ki so bogat naravni vir vitaminov in mineralov. Kalčke si lahko brez težav vzgojimo sami, saj le tako vemo, kako so pridelani in kaj bomo dali v usta. Kalčki so čudovita popestritev našega jedilnika, še posebej v mrzlih dneh. So vsestransko uporabni – tako za solate, namaze, dušene jedi, priloge, narastke in omlete.

Vzgojimo jih lahko v kozarcih, skodelicah, kalilnikih in posebnih kalilnih strojčkih. Za pripravo kalčkov priporočam ekološko pridelano seme za kalčke. Za namakanje semen uporabimo prekuhano in ohlajeno vodo. Čas namakanja je odvisen od vrste semena. Štiri ure namakamo semena redkvice, lucerne, lana in sezama, od deset do dvanajst ur pa semena graha, fižola, soje, pšenice, rži, koruze in sončnic, seme buč pa kar 16 ur. Splošno pravilo je, da večje kot je seme, dlje ga namakamo. Ko seme namočimo, le to vsebuje od 70 do 80 % vlage.

Pomlad_4

Seme operemo ter ga za dva prsta debelo plast naložimo po dnu kozarca, ga zalijemo z vodo ter kozarec pokrijemo s plastičnim preluknjanim pokrovčkom ali z gosto gazo. Naslednje jutro vodo odlijemo in seme speremo. Spiramo tako, da v kozarec (kar skozi tkanino) nalijemo vodo in jo tudi tako odcedimo. Na začetku, dokler seme ne vzklije, imamo lahko kozarec v temnejšem prostoru, po (običajno) dveh dneh, pa ga prestavimo na svetlo mesto. Kalčke uživamo po 2–5 dneh, odvisno od vrste semena.

Komentarji