Beko Blog
Bivanje in dom

Gospodinjstvo na angleškem dvoru – Kraljica Elizabeta II. bo stara 90 let

Napisal: Sandra Bratuša - 14. 4. 2016

Letos je za britansko kraljico Elizabeto II. še prav posebno leto. 21. aprila bo namreč praznovala svoj 90. rojstni dan. Priprave na praznovanja pa so seveda že v polnem razmahu. Glavna zabava bo, tako kot vsako leto, v mesecu maju, saj je takrat vreme na Otoku najbolj stabilno. Aprila je namreč  preveč muhasto. In za kraljico mora biti vse le najboljše.

Elizabeta II. je med Britanci zelo priljubljena. Kako tudi ne, saj je vse svoje življenje posvetila svojemu ljudstvu in kraljevini. In služi mu kar 60 let, kar je najdlje med vsemi monarhi na svetu. Njej pa služi cela četa uslužbencev. In to je tisto, kar nas zelo zanima. Kakšno je življenje na dvoru in kako vzdržujejo povsem običajne stvari, kot je gospodinjstvo … Če samo pomislim, da meni dostikrat vse uide iz rok, kaj bi potem lahko rekla šele kraljica.

Elizabeta_1

Popolna organizacija

Vsi, ki so zaposleni v Buckginhamski palači, svoje delo razumejo zelo resno in so zelo ponosni, da služijo kraljici. In to seveda ni mačji kašelj, saj je v Buckinghamski palači kar 775 sob, med njimi je 19 uradnih sob, 52 jih je rezerviranih za kraljico in goste, 188 sob pripada osebju, 92 je pisarn in v palači je kar 78 kopalnic. Si predstavljate organizacijo, da vse poteka kot po maslu? Za kraljico tako dela več kot 1200 tajnic, lakajev, garderoberk, sobaric, voznikov, vrtnarjev, kuharjev, natakarjev. Kraljica ima tudi enega zaposlenega, ki skrbi le za pomivanje posode, ki jo v palači pomivajo na roke. Njegova letna plača je na primer okoli 15.000 funtov. Si lahko mislite, koliko posode na dan gre skozi njegove roke? No, še posebej, ko kraljica organizira katerega od banketov.

Kako poteka kraljičin dan

Znano je, da kraljica živi po ustaljenem ritmu. Kako tudi ne, saj ima, kljub svojim letom, skorajda vsak dan kakšno obveznost. Vedno vstane ob pol osmih zjutraj, ko v njeno spalnico vstopi sobarica, ki odgrne zavese. Nato salutira in se diskretno umakne drugi sobarici, ki je zadolžena za jutranji čaj. Prinese ga na srebrnem pladnju.  V čajniku pa je samo pravi čaj. Po natanko eni uri pride v kraljičine prostore oziroma v zajtrkovalnico, kjer je tudi kraljičin soprog, glavna sobarica, ki prinese skodelico kave in zajtrk. Vedno kraljica zaužije mehko kuhano jajce in popečen kruh. Kavo pripravijo natanko tako, kot v luksuznem londonskem hotelu Savoy, a recept zanjo je skrivnost. Med drugo svetovno vojno, jo je ‘izumil’ general Eisenhower. No, še ena zanimivost je, kar se tiče kraljičinega čaja oziroma kave. Oboje namreč pripravljajo z mineralno vodo Malverne, ki jo kraljica vedno vzame s seboj na pot, tudi če gre na povsem drug konec sveta. S seboj vedno vzame tudi kolač s kandiranim sadjem, ki mora biti znamke Fortnum and Mason. Kraljica ponavadi zajtrkuje sama, saj tudi v svoji sobi spi sama, njen soprog, princ Philip ima svojo sobano. Ob zajtrku na hitro prelista dnevni časopis, saj mora biti na tekočem z vsem.

Do 13. ure kraljica potem ne zaužije nič, takrat pa si privošči lahek obrok. Zelo rada ima špargljevo juho in jagenčka, ki pa ne sme biti preveč zapečen. Kot sladico pa si praviloma zaželi kepico mentolovega sladoleda in puding. Od alkohola ima najraje gin, led v kozarcu pa mora biti okrogel, ker tako povzroča manj hrupa.

Elizabeta_5

Popoldan se natanko ob 17. uri čas za kraljico za trenutek ustavi, saj nastopi čas za čaj. Postrežejo ji ga v eni izmed petih jedilnic. Kraljica si takrat privošči tudi kakšen lahek sendvič, kot na primer takega iz mehkega toasta in kumaric. Večerja ji ni tako zelo pomembna, mora pa biti lahka. Kraljica tudi večerja ponavadi sama. Rada si privošči lososa, s solato na primer.

Po večerji, če nima obveznosti, se kraljica preobleče v udobna oblačila in pogleda kakšno oddajo na televiziji, poklepeta z možem ali pa bere knjigo. Tik pred spanjem pa napiše še kakšno stran v svoj dnevnik, ki ga piše prav vsak dan od tistega dne, ko je postala kraljica, kar je bilo daljnega leta 1952.

Komentarji