Beko Blog
Nasveti

Kuhinjski robot olajša delo v kuhinji

Napisal: Damjan Dimic - 13. 11. 2017

Obogateno testo ali »enriched dough« je nekaj kar vsi poznate. Z njim delamo potice, krofe, rogljiče in marsikaj drugega. Vendar kakor vsak, ki ga je že kdaj delal ve, da ga ni preprosto pripraviti.

Maslo in jajca dodajo boljši okus in bolj rahlo testo, s tem pa se tudi prepreči nastanek glutena. Gluten namreč poskrbi za elastičnost in njegovo lažje gnetenje. Če bi delali navadni kruh z moko, kvasom, soljo in vodo, bi ga lahko v petih do desetih minutah zgnetli v lepo obliko. Obogateno testo je mnogo težje, zato vam bomo danes predstavili nekaj preprostih rešitev.

Zakaj vam to govorim? Kuhinjski robot BekoChef KMD3102W zmore narediti več kot 1 kg testa naenkrat. Zmes naredi hitreje, bolj učinkovito, enakomerno in z nič vloženega dela z vaše strani. Za primer lahko navedem pripravo pehtranove potice, ki je mnogim najljubša. Ker je nadev izjemno pomemben, se s kuhinjskim robotom lahko posvetite njegovi izdelavi brez bojazni, da bi vam spodletelo. Medtem ko skupaj zmešate kislo smetano, skuto, jajca, rum, vaniljo, sladkor in drobtine, bo testo že narejeno. Vse, kar morate narediti, je, da ga pustite vzhajati in ga potem razvaljati ter namazati.

Zmogljivost kuhinjskega robota

BekoChef ima vgrajen časovnik, ki poskrbi, da se testo gnete le toliko časa, kot mu ga nastavimo, po končanju pa samo preprosto odstranite kljuko za gnetenje in ga pustite vzhajati. Moč, s katero se ponaša, znaša zmogljivih 1000 W, če pa poleg tega prištejete tudi veliko 4,6 litrsko posodo iz nerjavečega jekla, nikoli ne boste imeli premalo moči ali prostornine za izdelavo katerekoli kreme, nadeva, testa ali biskvita. Z njegovo pomočjo lahko naredite vse. Planetarno gibanje pomeni bolj enakomerno vrtenje in pobiranje mase z roba posode, kar z drugimi besedami pomeni, da vam ne bo treba ustaviti aparata in »postrgati« robov posode. V posodo preprosto vstavite vse sestavine in nastavite čas ter eno od 12 stopenj hitrosti mešanja, za ostalo pa bo poskrbel robot. Robota boste enostavno pospravili, saj ima avtomatični navijalec kabla, tako da

Na ta način si vsak dan lahko pripravite svoj svež in topel kruh. Za to potrebujete le 500 g moke, 375 ml vode, 8 g soli in 3 g kvasa, čas pa nastavite na 10 minut. Ko je testo umešano ga morate le še preložiti v model za peko kruha in počakati, da nekoliko vzhaja. Kruh pečete 40 minut na 180 °C.

 

Dodatni nastavki

Ob nakupu boste poleg aparata dobite tudi tri kovinske nastavke, in sicer za gnetenje testa, pripravo biskvitov in različnih krem, tretji pa poskrbi za izdelavo zelo lepo pripravljene smetane ali stepenega beljaka. Kovinski nastavki so bolj kvalitetni, njihova življenjska doba pa je veliko daljša v primerjavi z ostalimi materiali.

Ob tem velja omeniti, da so kvalitetni kuhinjski roboti narejeni iz kovine, zato so tudi veliko bolj trpežni. Tako vam bo lahko zvesti pomočnik služil vrsto let in vam tako olajšal prav vsako peko okusnih dobrot.

Preverite, kje ga najdete. 

Ste že spoznali naše male gospodinjske aparate?