Beko Blog
Lifestyle

Poletna miza na prostem

Napisal: Sandra Bratuša - 3. 7. 2015

Če imate vrt, balkon ali teraso, ste lahko zelo srečni, saj se poleti del vašega bivanja preseli izven stanovanja. Lahko celo rečemo, da je vaše življenje bolj kakovostno, saj ste bolj povezani z naravo in uživate v hrani in druženju z družino in prijatelji na bolj zabaven način. Poletna miza pa naj bo nekaj posebnega in to brez večjega truda. Spremenite torej svoj vrt oziroma balkon v priljubljen kotiček za poletna druženja.

Zajtrk in jutranja rosa

Ni lepšega kot lepo poletno jutro začeti z zajtrkom na prostem. Na vrtu ali pa balkonu. Seveda pa se morate za to tudi že vnaprej pripraviti. Najprej je tu vrtno pohištvo, ki naj bo udobno in odporno na vlago ter sonce. Najboljša izbira je tikov les, lahko pa si omislite tudi druge materiale, ki so trpežni. Uredite udoben kotiček, kjer se boste dobro počutili in z veseljem spili prvo jutranjo kavo in pojedli topel rogljiček. Ne pozabite na stole ali klopi dati dovolj blazin, da bo sedenje še bolj udobno, miza pa naj bo lepo pogrnjena. Vendar ne tako kot za piknik, temveč natanko tako, kot bi jo pogrnili v vaši jedilnici. Servis, pribor, kozarci in skodelice naj bodo tiste, ki jih uporabljate vsak dan in nikar ne plastične. No, ne pozabite tudi na cvetje, saj brez njega res ne gre na balkonu, še manj pa na vrtu. In zajtrk bo zagotovo posebno doživetje, ki vas bo poneslo v dan novim zmagam naproti.

Poletna_miza_3

Zabava poletnega večera

Iz dneva v dan je bolj vroče in zdi se, da je poletje na višku. Po zajtrku na prostem, si težko privoščimo še kosilo na vrtu, saj je preveč soparno, zato pa so večeri toliko bolj prijetni, da jih preživimo ob lepo obloženi in okrašeni mizi zvečer, v dvoje, z družino ali s prijatelji. In če mislite, da potrebujete veliko priprav, se motite. Dobra hrana, dobra družba in lepo pripravljena miza. Ker je dan dolg in da res ne bi bilo prevroče, mogoče še senčnik in zabava se lahko začne. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da imam dve različici pogrinjkov. Kadar nas je na večerji samo nekaj, potem vsi sedimo za mizo in si lahko privoščim nekoliko lepšo dekoracijo. Takrat vzamem lep bel lanen prt, ki sem ga podedovala od stare mame, imam tudi še njen servis, ki ga hranim za posebne priložnosti, kristalne kozarce in lep starinski pribor. Najraje imam vse v eni barvi, a pogrinjek vseeno popestrim, in sicer s kozarci za vodo, od katerih je vsak v drugačni barvi, od rumene do rdeče, zelene in modre. Vedno imam na mizi tudi cvetje, velikokrat pa svoje prijatelje razveselim tudi s cvetom na njihovem pogrinjku.

Nekaj receptov

Sama se navdušujem nad francosko kuhinjo, zato vedno pripravim nekaj tipično francoskih jedi. Tokrat vam bom zaupala povsem enostaven recept za sladico, ki jo moji gostje obožujejo in jo vedno pripravim. Imenuje se »clafoutis« s češnjami. No, lahko seveda uporabite tudi katerokoli drugo sadje, kot na primer višnje, marelice, slive, breskve, pač tisto, ki ga imate pri roki ali pa vam je najljubše. Gre za enostaven kolač, ki ga pripravite s tekočim testom, ki je podobno kot tisto pri bolj debeli palačinki. Še največ časa mi vzame odstranjevanje koščic iz češenj. Za pripravo ne potrebujete ne mikserja ne veliko posode. Sladico lahko postrežete toplo ali pa popolnoma ohlajeno. Sama pripravim kar dve. Eno že en dan prej, da je res hladna in eno tik preden pridejo gostje.

Poletna_miza_5

Sedaj pa še sestavine: 500 g češenj, dve jajci, 60 g sladkorja, 1 zavitek vanilijevega sladkorja, 70 g moke, 120 ml mleka, 60 g masla in sladkor v prahu. Pekač premera približno 20 cm premažite z maslom, češnje operite in odstranite peške ter jih razporedite po pekaču. Posebej zmešajte jajca, sladkor in vanilijev sladkor. Dodajte moko, mleko in stopljeno maslo. Zmes ves čas mešajte, da postane popolnoma gladka ter jo nato prelijte po češnjah. Pečico segrejte na 180 stopinj in kolač pecite od 20 do 30 minut. Zagotavljam vam, da boste s to sladico navdušili prav vse!

Komentarji