Beko Blog
Lifestyle

Poskrbite za hidratacijo v vročih dneh

Napisal: Sandra Bratuša - 29. 6. 2016

Vročina je že potrkala na naša vrata. Končno, boste rekli, a vendar pozor! Marsikdo pozabi, da je potrebno ob vročih dneh poskrbeti za to, da ima telo dovolj tekočine. A je tako in telo izgovorov ne mara. Torej, poskrbite, da boste imeli vedno ob sebi vsaj majhno stekleničko vode.

young female athlete drinkig water to refresh during a trainingPijte večkrat po malo in redno skozi ves dan.

Kakšna je tista prava količina, tisti minimum, da telo ne bo trpelo? To je odvisno od več dejavnikov. Najprej od tega, koliko je posameznik težak, potem je treba vzeti v ozir, kakšna je fizična aktivnost, ki jo imate dnevno in pa zdravstveno stanje. Če vzamemo nekakšno povprečje oziroma srednjo pot, naj bi vsak človek dnevno spil vsaj 8 kozarcev vode. Tisti, fizično bolj aktivni pa še več.

A to še ni vse! Strokovnjaki pravijo, da če vam prija kava, si lahko privoščite skodelico ali dve na dan, seveda brez sladkorja. Nasploh naj bi se izogibali sladkim pijačam, sirupom, raznim šejkom. Tudi čaj naj bo nesladkan, poleti seveda najbolj prija ledeni čaj, a tudi tega skušajte pripraviti sami doma. Obstaja že kar nekaj čajev, ki so prav namenjeni temu. Poleg tega si ga pripravite vnaprej in ga imejte v hladilniku. Vanj lahko dodate še kakšno rezino limone ali kumarice ter ingver. Nekateri dodajo še kakšno rezino melone, mogoče tudi lubenice. Odličen poletni napitek!

Ponavadi se mnogi zalotimo, da pijemo premalo. Predvsem, ko imamo veliko dela, smo na terenu ali pa za računalnikom. Le redko se spomnimo, da je treba vase vnesti nekaj tekočine. A tudi tu si lahko pomagamo. Prijateljica mi je dala odlično idejo. »Namesti si opomnik, na računalnik ali pa mobilni telefon …« mi je rekla in res, odkar sem naredila prav to, več pijem in se bolje počutim. V pisarni so se že navadili in ko mi zapiska opomnik, da je čas za kozarec vode, ga spijemo kar vsi. Vendar pozor, nikar ne pijte zelo mrzle vode, četudi bi vam to najbolj prijalo. Naj bo nekoliko mlačna. Poleg tega ne pozabite, da voda vlaži telo od znotraj in če jo boste popili dovolj, bo vaša koža sijoča in napeta.

Boy splashing girl with water gun, fun in garden, sunny summer day, back yard

Sem pa pred kratkim zasledila nekaj zanimivega o manekenki Cindy Crawford, ki pri svojih 50 letih izgleda fenomenalno. Res je, da je za njen videz nekaj zaslužna tudi genetika, vendar pa tudi sama veliko stori za svoje telo. S svojo prijateljico je pripravila linijo izdelkov Urban Remedy, čajev in pijače za čiščenje organizma. Vse je pripravljeno iz svežih, organskih sestavin in zdravilnih zelišč. Pravi, da dan prične s proteinskim šejkom ali pa zelenim napitkom, ki ga sama pripravlja v svoji kuhinji. Za kosilo poje solato in malce piščanca, za malico šejk ali košček črne čokolade. V glavnem pije vodo, zeleni čaj in vsake toliko kavo. Pravi, da dnevno vnese v telo veliko tekočine. In kakšen je njen jutranji zeleni napitek? Zanj potrebuje ½ skodelice ustekleničene vode, eno večjo kumarico, 1 srednje veliko steblo zelene, 2 pesti špinače, 1 limono in 1 skodelico ohrovta. Vse skupaj zmiksa in popije na tešče.

Komentarji