Beko Blog
Lifestyle

Praznični december

Napisal: Sandra Bratuša - 3. 12. 2015

Vsak letni čas mi je ljub, na svoj način seveda. A zima je vseeno nekaj posebnega, saj z njo pride tudi obdobje praznikov, božičnih in novoletnih. Mesto se obleče v praznično opravo, lučke se prižgejo, ljudje postanejo bolj prijazni, več je druženja in vsako leto se mi zdi, da je ves mesec december nekako upočasnjen, pa čeprav to niti ni. Dela ni nič manj, le vse deluje nekako bolj slavnostno. Vse se začne s prižigom lučk v mestu, kar se je letos zgodilo že v novembru in se nato nadaljevalo s prvo adventno nedeljo.

Veseli-december_1

Druženje z družino in prijatelji
Noč s 5. na 6. december je predvsem otrokom zelo ljuba, saj takrat pride Miklavž, ko jih zjutraj pričakajo darila. Kot otrok sem si zapomnila, ko se velikokrat rekli, če je bil lep večer z rdečim sončnim zahodom, da Miklavž peče piškote. Kot punčka sem seveda vsemu verjela in zjutraj so me tako tudi vedno na okenski polici pričakali domači piškoti. Mogoče je danes malo drugače, saj otroci dobivajo tudi za to priložnost kar veliko bolj vredna darila, včasih pa temu ni bilo tako. Dobili smo mandarine, piškote, čokolado, rožiče, mogoče kakšen kos spodnjega perila in to je bilo to. Ja, tudi palica se je kdaj pa kdaj znašla na oknu, če nismo bili najbolj pridni. Če me spomin ne vara, je bila palica kar vedno zraven, tudi takrat, ko sem bila pridna. Bolj zato, da me opomnijo, da naj se moje obnašanje nadaljuje tudi v prihajajočem letu. Dolgo nisem vedela, da je Miklavž krščanski svetnik oziroma se imenuje tudi sveti Nikolaj, ki je znan po svoji darežljivosti. Pridne vedno nagradi, poredne pa kaznujejo njegovi spremljevalci, parkeljni. Nato pride božič s 24. na 25. december, ki je družinski in največji krščanski praznik. Druženje z družino ali prijatelji, obdarovanje … Vse to je tisto, kar dela ta čas nekaj posebnega, čarobnega. In prav je, da se takrat umirimo in ozremo vase, se posvetimo tistim, ki jih imamo radi. Seveda je tu potem še silvestrovo, prehod iz starega leta v novo, ki pa je bolj namenjeno druženju s prijatelji. Tudi vi vedno polni zaobljub vstopite v januar? Poskušajte vse dobre sklepe tudi čim bolj vestno uresničevati.

Praznicni-december_3

Kaj pa darila?
Omenila sem že, da smo včasih imeli bolj skromna darila, vsaj za Miklavža, danes pa nekako ni več tako. Otroci natanko vedo, kaj si želijo, saj jih reklame na to opozarjajo na vsakem koraku. Vseeno pa je dobro darila kupovati bolj zmerno, saj ni bistvo v tem, koliko, temveč kaj. Tudi darila za starejše družinske člane in prijatelje so lahko zelo osebna, četudi niso najdražja. Pomemben je namen in to, da veste, s čim boste nekoga razveselili. Lahko je to knjiga, njihova najljubša glasba. Sama se rada poglobim v vsakogar, ki ga obdarim in potem sem še bolj vesela kot obdarjenec, ko opazujem reakcijo. Darila rada tudi sama zavijam, saj je kupovanje in zavijanje daril zame prav posebno doživetje. Letos sem se odločila za enobarvni ovojni papir, v rdeči in zlati barvi ter pentljo v zeleni. Tipične praznične barve, ki so letos zopet zelo v trendu.

Komentarji