Beko Blog
Priprava in shranjevanje hrane

Prve lisičke

Napisal: Anže Gombač - 23. 6. 2017

Poleg jurčkov so lisičke najbolj poznane gobe, ki jih tudi največ nabiramo. Zanje je značilna rumena barva in sicer od bledo rumene pa vse do oranžne. V listnatih, predvsem bukovih in iglastih, pogosteje vlažnih smrekovih gozdovih ter rastiščih borovnic jih lahko najdemo od maja pa vse do novembra. Lisičke rastejo v skupinah, kar pomeni, če smo našli eno, jih je v neposredni bližini zagotovo še več.

cantharellus cibarius edible mushroom close up shoot

Lisičke imajo precej čvrsto meso, zato je zanje priporočljiva kuha. So izredno aromatične, imajo odlično teksturo in so zato v kulinariki zelo cenjene gobe. Uporablja se jih za vse vrste priprave, manj primerne so le za sušenje. Najpogosteje jih pripravljamo v rižotah in juhah ali pa klasično z jajci, odlične so tudi v različnih omakah, obstaja pa še veliko drugih variant. Pri pripravi lisičk moramo biti previdni z začinjanjem, ker lahko hitro po nepotrebnem prekrijemo njihov nežen, značilen vonj in okus. Lepo se podajo v kombinaciji s peteršiljem, česnom, timijanom in drobnjakom. Največkrat uporabljamo sveže lisičke, ker je njihova sezona nabiranja relativno dolga in ker zamrznjene lahko pogrenijo ter postanejo žilaste. Pri čiščenju gob ne namakamo, ker že same po sebi vsebujejo veliko vode. Priporočljivo jih je le obrisati oziroma skrtačiti. Če so zelo umazane jih le na hitro oplaknemo z vodo.

Lisičke vsebujejo veliko beta karotena, kar jim daje značilno barvo. Bogate so tudi z A vitamini ter rudninami, kot so cink, mangan in baker.

 

Recepti iz članka:

Komentarji