Beko Blog
Priprava in shranjevanje hrane

Radič

Napisal: Anže Gombač - 29. 5. 2017

Radič najpogosteje uporabljamo svež v solati z različnimi prelivi in drugimi hladnimi ali toplimi dodatki, vedno več pa se uporablja pri pripravi rižot, pa tudi v različnih omakah za testenine ali v prilogah k mesu, odličen pa je tudi popečen na žaru.

Seveda niso vse sorte primerne za kuho ali pečenje. Za to sta najprimernejši sorti Treviški in Vitlof, ki imata bolj kompaktne liste, z močno mesnato sredinsko žilo. Glavica obeh radičev je manjša in podolgovata, listi pa se pri osnovi držijo skupaj, tako da ne razpadejo, tudi če glavico večkrat po dolgem prerežemo.

vegetarian dish of radicchio made into a blooming flower to display greek yogurt, slivered toast almonds and cilantro toppings

Radič je dostopen celo leto, še posebno je dobrodošel pozimi. Obstaja več različnih, preprostih  metod za pridelavo radiča pozimi (siljenje in beljenje), zato velja za zimsko zelenjavo. Poznamo veliko različnih sort radičev, ki se razlikujejo po barvi in obliki listov. Za radič je značilna posebna grenkoba, zaradi katere ga marsikdo ne mara. Sicer lahko z načinom priprave popolnoma odstranimo grenkobo, vendar s tem tudi koristne snovi. Radič je namreč izjemno hranilen, saj vsebuje ogromno vitaminov in mineralov. Temno rdeče sorte radiča so po vsebnosti antioksidantov tako bogate kot na primer borovnice in špinača. Zaradi vsebnosti inulina ga cenijo diabetiki. Znižuje tudi krvni tlak in deluje antivirusno oziroma antimikrobno. Zaradi vsebnosti pektina pomaga čistiti kri. Dobro je vedeti, da če radič začinimo z bučnim oljem in kisom z aromatičnimi zelišči, grenak okus že precej omilimo.

 

 

Recepti iz članka:

Komentarji