Beko Blog
Priprava in shranjevanje hrane

Školjke

Napisal: Anže Gombač - 6. 11. 2017

Pri pripravi školjk ima marsikdo zadržke. Po mojem mnenju neupravičeno. Priprava školjk je zelo enostavna, res pa je, da je potrebno upoštevati dve osnovni pravili – pred pripravo svežih školjk moramo odstraniti vse odprte in po kuhanju za vsak slušaj tudi vse tiste, ki ostanejo zaprte. S tem se izognemo tveganju, da bi pripravili pokvarjeno školjko. Potem pa mirno naprej z veliko mero domišljije.

Školjke so namreč bogat vir mineralnih snovi, omega-3 maščobnih kislin, folne kisline in vitaminov ter imajo nizko energetsko vrednost. Školjke naj bodo v naši prehrani kot občasen dodatek, tako za popestritev, ker sicer z njimi ni za pretiravati. Ti organizmi namreč dnevno precedijo ogromne količine vode, v svojih tkivih pa kopičijo v vodi raztopljene snovi. Če je voda onesnažena, se te snovi kopičijo v njih. Zato je pomembno, da kupujemo školjke iz preverjenih virov – od prodajalcev, ki nudijo ustrezno veterinarsko in živilsko pregledane školjke. Najbolj zanesljivo pa je, da kupimo pakirane, globoko zamrznjene školjke, ki pa se po okusu žal ne morejo kosati s svežimi.

Školjke čistimo v hladni, neslani vodi, saj so školjke že tako dovolj slane. S čiščenjem tudi ne pretiravamo. Dovolj je, da s krtačko očistimo lupine, na katerih lahko ostanejo manjše alge in druga manjša obrast. Pomembno je, da pri kuhanju školjke večkrat premešamo, da se toplota porazdeli enakomerno in da so vse školjke dovolj toplotno obdelane. Pri peki to ni problem. Školjke se najlepše podajo s česnom, peteršiljem, paradižnikom, olivnim oljem in belim vinom. Najpogosteje pa jih pripravljamo same (na belo ali rdečo ‘buzaro’) ali v kombinaciji s testeninami in v rižotah. Izjema so tiste vrste, ki jih uživamo sveže, kot na primer ostrige, pri katerih je dovolj, da jih po okusu začinimo le z nekaj kapljami limoninega soka. To so posebni, najbolj pristni in prvinski okusi morja!

Komentarji