Beko Blog
Nasveti

Vacuum blender – varuh hranilnih snovi

Napisal: Darja Medič - 23. 8. 2018

Poletje prinaša čudovite sadeže narave, ki jih lahko oberemo na lastnem vrtu, sadovnjaku ali pa si jih preprosto privoščimo v trgovini. V obilici svežega sadja in zelenjave je na voljo ogromno okusnih receptov, s katerimi si popestrimo poletni meni, prav tako pa je to tudi čas okusnih svežih smoothijev.

Smoothiji so odlična popestritev zajtrka ali malica, ki jo lahko užijemo med obroki. Njihova prednost je, da vsebujejo polno hranilnih snovi, mineralov, antioksidantov, vlaknin in predvsem vitaminov, ki nam pomagajo premagovati napore, nas osvežijo ter hidrirajo in ohranjajo zbrane. Predvsem sadni smoothiji pa vsebujejo tudi fruktozo, ki nam daje dodatno energijo. Ob tem pa seveda ne obtežijo želodca. Delujejo kot obrok z vsemi prednostmi, ki nam jih nudijo osvežilne pijače.

A če zares želimo izkoristiti vse prednosti smoothijev, jih je priporočljivo zaužiti v 15 minutah po pripravi, saj le tako ohranijo največ vseh snovi, ki so nam koristne. Hranilne vrednosti se namreč s  procesom oksidacije uničijo in smoothie izgubi svoj namen. Zato je pomembno, da v običajnih mešalnikih in power blederjih sadja že tako ne mešamo predolgo (s tem namreč pospešujemo proces oksidacije).

Na izziv, kako preprečiti oksidacijo in posledično izgubo hranilnih snovi ter hitro spremembo barve smutija se je Beko odzval z novim Vacuum Blenderjem TBV8104BX, ki izkorišča prednost odsotnosti zraka v samem procesu nastajanja smutija, kot tudi pri hranjenju vašega svežega smutija. Vacuum blender pred samim procesom mešanja namreč iz posode odstrani ves zrak in ustvari pogoje vakuma, zaradi česar lahko sok mešate dlje in tako dobite želeno strukturo, ne da bi pri tem pospeševali proces oksidacije ter s tem propadanja hranilnih snovi in vitaminov.

Prednost vacuum blenderja je v njegovi posodi, ki omogoča shranjevanje smoothijev za njegovo užitje kasneje kot v 15-ih minutah. Tako smoothi lahko naredite zvečer in shranjenega v vakumski posodi shranite v hladilniku in ga zaužijete zjutraj oz. ga naredite zjutraj in zaužijete v službi oz. šoli. Odsotnost zraka in kisika bo upočasnila oksidacijo in z njo povezanimi pojavi kot so oksidacija, razbarvanje smoothijev, ločevanje pulpe oz. ostankov sadja od soka, spremembo okusa ter seveda izgube hranilnih snovi. Dlje časa se hranita vitamina A in C, likopeni, encimi in druge hranilne snovi.

Privoščite si jutranji smoothie, brez da bi zbudili otroke in partnerja – naredite ga zvečer in ga shranite v hladilniku. Ali pa si ga naredite doma in spijte v službi, šoli, na pikniku, po športni aktivnosti itd.

Vacuum blender je odlična rešitev za vse, ki obožujete smoothije in delajo omake, juhe, prelive in želijo dobiti tako odlično strukturo kot tudi ohraniti več hranilnih snovi.

Za več receptov obiščite našo spletno stran in jejte kot junaki FC Barcelona!