Beko Blog
Lifestyle

Valentinovo – praznik zaljubljenih

Napisal: Sandra Bratuša - 11. 2. 2016

Roses are red

Violets are blue

Sugar is sweet

And so are you

To je pesmica, ki smo se je učili pri angleščini pred davnimi leti. Takrat, ko še valentinovo ni imelo takega pomena, kot ga ima danes, no vsaj pri nas ne. Profesorica nas je podučila, da je to daleč čez lužo in v Angliji praznik zaljubljenih kot tudi prijateljstva. Da na ta dan napišete lepo misel in jo pošljete – brez podpisa – tistemu, ki vam je všeč, ki ga ljubite ali pa imate radi kot prijatelja.

Valentin_1

Seveda je to vse, kar sem si takrat zapomnila in valentinovo je ponovno prišlo v ospredje mnogo let kasneje. Danes so se lepim mislim ali verzom, ki smo jih nekoč pošiljali, pridružila še razna darilca, medvedki, srčki in podobno. Moški pa ženskam podarjajo vrtnice in čokolado, pa tudi nakit.

In zakaj prav Valentin? Zato, ker je bil to mučenik in kasneje svetnik, ki so ga mučili zaradi svoje vere. O njegovi smrti se sicer ni ohranilo kaj dosti zapisov, a pomen izhaja iz zgodbe. Na večer, preden je bil 14. februarja, zaradi svoje krščanske vere mučen, je ječarjevi hčerki predal ljubezensko pismo, kjer je zapisal ‘od tvojega Valentina’, kar je postalo pojem za zaljubljene. Od tu tudi datum, ko „praznujemo“ ta dan zaljubljenih.

Valentin_3

 In ko je Valentinovo postalo vsesplošno in ga tudi pri nas vsako leto bolj praznujemo, vemo o tem prazniku mnogo več, kot nekoč. Tako je znano, da prva pričevanja o tem, da svetega Valentina povezujemo z ljubeznijo segajo nekako tja daleč v 14. stoletje. Takrat so v Angliji in Franciji ta dan označevali za dan, ko se ptički ženijo. Takrat so si seveda zaljubljenci izmenjevali le pisemca in se imenovali za valentine.

V Ameriki pa naj bi veljalo, da je Valentinovo edini dan, ko lahko tudi ženska moškega zaprosi za roko in če jo je ta zavrnil, ji je moral kupiti svilene nogavice.

Komentarji