Beko Blog
Bivanje in dom

Vgradna pečica, ki se očisti sama

Napisal: Tomaž Zajšek - 23. 12. 2017

Vsi radi jemo zdravo in okusno pripravljeno hrano. Kadar kuhamo sami lahko v veliki meri poskrbimo za zdrav način priprave, saj je način kuhanja enako pomemben kot sestavine živil, ki jih uporabljamo. Pri tem je zelo pomembna tudi higiena in pravilno vzdrževanje gospodinjskih aparatov, ki nam pri kuhi pomagajo.

Po mesecih peke, praženja in priprave različnih okusnih jedi, lahko vaša pečica postane precej umazana. Naložena maščoba in zogleneli ostanki hrane se kopičijo in med peko pretvarjajo v ogljik, kar povzroča močan, oster ter neprijeten vonj. Hrana, ki jo pripravljamo v nečisti pečici se sčasoma navzame okusa po zažganem in je lahko zdravju škodljiva. Zaradi neprimernega vzdrževanja pa lahko pride tudi do nevarnosti požara. Čiščenje pečice je na vrhu seznama najmanj priljubljenih opravil, poleg tega pa je lahko tudi zelo zamudno.

Cista_kuhinja_Blog

Čista in negovana pečica je v ponos vsakemu gospodinjstvu

Če ne želite uporabljati močnih kemičnih čistil in bi radi prihranili svoj čas, ob tem pa se izognili tudi vsem zgoraj naštetim dejavnikom, lahko ob nakupu nove Beko pečice izberete takšno, ki ima funkcijo »samo-čiščenja«.

Pirolitično samo-čiščenje
Izbrani modeli vgradnih pečic Beko navdušujejo s pirolitičnim samo-čiščenjem, ki zagotavlja popolno čiščenje težko dostopnih delov notranjosti. Med 120-minutnim postopkom čiščenja se notranjost pečice segreje do 500 °C, kar umazanijo pretvori v prah. Pred vklopom čiščenja se prepričajte, da v pečici ni ostal kakšen pladenj ali ponev, priporočljivo pa je odstraniti tudi stranska vodila, ki so enostavno snemljiva. Postopek pirolitičnega samo-čiščenja je kljub visoki temperaturi popolnoma varen, saj se vrata pečice med postopkom samodejno zaklenejo. Vse kar morate po končanem postopku storiti je, da z vlažno krpo, brez uporabe čistilnih sredstev obrišete ostanke. Pri manj umazani pečici lahko uporabite 90-minutni ekološki pirolitični postopek, s katerim boste privarčevali do 25 odstotkov energije.

Preprosto parno čiščenje

Notranjost pečice lahko očistite tudi s preprostim parnim čiščenjem. Pred vklopom iz pečice odstranite vse dodatke, nato v globoki pekač vlijte vodo in ga postavite na dno pečice. Vlaga, ki nastane po vklopu funkcije parnega čiščenja zmehča umazanijo na stenah pečice, kar prihrani čas, je ekološko, poleg tega pa močno olajša kasnejše napore ob odstranjevanju maščobe in trdovratnih ostankov hrane. Po končanem postopku notranjost pečice preprosto obrišete z mehko krpo.

Pečice Beko, ki omogočajo peko s pomočjo pare imajo tudi program samočistilnega parnega čiščenjaSteamShine. Ob vklopu tega programa uparjalnik v notranjost pečice vbrizga paro, ki zmehča vse ostanke hrane in maščob, ki jih po končanem postopku prav tako obrišete z mehko krpo.

Cist_peka_Beko_blog

Zaradi boljše higiene vselej poskrbite za čisto pečico

Oleofonska nanotehnologija
Nano tehnologija oleofobne zaščite
je namenjena zaščiti stekla na vratih pečice in zagotavlja odpornost proti maščobi, ki se nabere med peko ter omogoča lažje čiščenje. Za čiščenje tako ne boste potrebovali dragih ter zdravju in okolju škodljivih čistilnih sredstev, v samo čiščenje vrat pečice pa vam ne bo treba vložiti dodatnega časa in truda. Zadostuje le, da vrata pečice po vsaki 20. peki očistite z blagim čistilom in obrišete z mehko krpo. Na ta način bodo vrata pečice ostala čista več let, ob tem pa boste prihranili trud, čas in denar.

Katalitično čiščenje

Notranjost vgradnih pečic Beko je iz enega kosa, na površini pa ni vijakov, robov in vmesnih delov, kjer bi se lahko nabirala umazanija, stranska vodila pa so preprosto odstranljiva. Takšna sestava omogoča popolno in preprosto čiščenje, saj na ta način lahko brez truda dosežete vsak vogal pečice. Za še lažje čiščenje so vgradne pečice Beko opremljene s katalitičnimi ploščami, ki so nameščene na zadnjo steno notranjosti pečice. Pri pečenju absorbirajo maščobo in zmanjšujejo neprijetne vonjave. Pri čiščenju tako ne boste potrebovali dragih in močnih ter okolju škodljivih čistilnih sredstev.

Če se, kljub izbrani ponudbi samočistilnih pečic, odločite za nakup klasične pečice, ali pa ste že lastnik pečice, ki nima funkcije samo-čiščenja, je treba to storiti ročno.

Več o nasvetih za ročno čiščenje pečic, si lahko preberete tukaj.

Komentarji