Beko Blog
Nasveti

Zdrav način peke – peka s pomočjo pare

Napisal: Tomaž Zajšek - 25. 5. 2017

Že od nekdaj obstaja veliko različnih načinov peke in priprave jedi. V prejšnjem stoletju smo preprosta ognjišča in črne kuhinje svojih babic močno nadgradili in izpopolnili sodoben kuharski pristop, ki s pomočjo novih tehnologij močno olajša pripravo tudi tistim, ki kuhanja niso preveč vešči. V sodobnem svetu, kjer v skrbi za zdravje dajemo pripravi jedi vse večji pomen, pa še vedno obstaja star in preizkušen način peke – peka s pomočjo pare. Jo poznate?

Priprava jedi s pomočjo pare je eden izmed zdravju najbolj prijaznih načinov, saj s tem živila lahko ohranijo svojo barvo in strukturo. Najpomembneje pri takšnem načinu peke pa je, da živila ohranijo veliko hranilnih snovi, predvsem v zelenjavi, mesu in ribah, poleg tega pa nežna para poskrbi tudi za odlično ustvarjanje hrustljave skorje pri peki kruha in peciva.

Peka__paro_blog

Profesionalni kuharji restavracij po vsem svetu vedo, da peka s paro ne pomeni le boljšega okusa in privlačnega videza, temveč s seboj prinaša tudi uživanje bolj zdravih jedi

Uporaba pare kot način kuhanja in peke sega že tisočletja nazaj, v čas starodavne Kitajske, kjer so hrano izpostavljali vroči pari v košarah iz trsja ali bambusa. In čeprav Kitajci še dandanes uporabljajo takšen način priprave jedi – z vrhunskimi rezultati, se sodobna tehnologija, ki jo razvijamo, nenehno prilagaja različnim potrebam in željam uporabnikov. Sodobni tehnološki pristopi kuhanja so z vsakim dnem bolj dovršeni in izpopolnjeni, zato jo kot pomoč pri svojem nenehnem ustvarjanju in iskanju novih skrivnostnih idej vse bolj pogosto uporabljajo tudi priznani kuharski mojstri.

Vgradne pečice Beko

Vgradna pečica Beko BIS35500XMS odgrinja tančico skrbno varovanih skrivnosti vrhunskih kuharjev iz svetovno priznanih restavracij in jih prinašata neposredno v vašo kuhinjo. Funkcija »SteamAid« namreč zagotavlja ohranjanje vitaminov, hranljivih snovi in naravne arome živil in tako povečuje kakovost pripravljenih jedi.

Home made zucchini bread sliced and steaming on a cutting board two loaves

Nežna para poskrbi za odlično ustvarjanje hrustljave skorje pri peki kruha in peciva.

Vse kar morate pred peko storiti je, da v za to posebej namenjen zbiralnik vode dolijete 350 ml vode. Z izbranim programom se med postopkom peke ob natančno določenem času v notranjost pečice samodejno vbrizga para, pri peki specifičnih in zahtevnih načinov priprave določenih jedi, pa paro v notranjost pečice lahko poljubnodo trikrat vbrizgate tudi sami.

Blog_para_meso

Para ohrani sokove in zmanjša vsebnost maščob

Pri peki belega in rdečega mesa ter rib para ohranja sokove in zmanjšuje vsebnost maščob. Pri pečenju s paro bodo izsušen puran, trda pečenka in mastno meso postali preteklost, vi pa boste ne glede na svoje predhodne kuharske izkušnje blesteli, kot pravi kuharski velemojster. Če to ni več kot okusno!

Komentarji