Beko Blog
Nasveti

Božični tradicionalni škotski masleni piškoti

Napisal: Damjan Dimic - 5. 12. 2017

Masleni piškoti oz. shortbread v angleškem jeziku so tradicionalno pecivo, ki se ga uživa ob čaju ali kavi najbolj pa se ga seveda povezuje z božičnim časom. Recept, ki smo ga tokrat pripravili za vas je nekoliko omiljena verzija tradicionalnih piškotov, pri katerih sicer uporabimo kar precej več sladkorja. Ker gre za relativno malo sestavin, je pomembno, da pri tem nekaj več pozornosti posvetite kakovosti le-teh.

Sestavine za 1 pladenj piškotov

200 g moke

100 g hladnega masla

40 g sladkorja

3 g soli

Postopek

Maslo vzamemo direktno iz hladilnika in ga narežemo na kocke ter damo v posodo, kjer smo pred tem pripravili mešanico moke, sladkorja in ščepca soli. Obe sestavini z vilicami ali najlažje kar s prsti pregnetemo oz. zmešamo skupaj, da dobimo teksturo podobno mokri mivki. Gnetemo toliko časa, dokler se zmes ne oblikuje v kepo testa, ki mora biti precej kompaktna – celo tako, da jo je že težko gnesti. Če je zmes pretrda, ji dodamo malenkost vode. Testo oblikujemo v hlebček in jo ovito v folijo položimo v hladilnik za eno uro, da se strdi.

Zmes po eni uri razvaljamo na centimeter debeline in razrežemo na kvadrate oz. poljubno obliko, ter jih postavimo ponovno v hladilnik za 15 minut. Medtem pečico segrejemo na 165°C in jih po 15-ih minutah v hladilniku postavimo v pečico za 30 – 40 minut dokler ne postanejo zlato rumene barve. Skrivnost je, da se pečejo počasi na nizki temperaturi.

Tradicionalno jih pripravljajo tako, da jih pred peko prebodemo tudi z vilicami – tako bodo dobili pravi tradicionalni izgled. Priporočamo serviranje ob toplem čaju, vroči čokoladi ali kavi.

Recept je narejen za pripravo enega pladnja piškotov, v kolikor jih želite več, količine sestavine sorazmerno povečajte. Več pladnjev piškotov boste enostavno pripravili v pečicah Beko s tehnologijo Surf, ki vam omogoča enakomerno peko po vsem pladnju na več nivojih. Tako boste prihranili tako čas kot tudi energijo.