Beko Blog
Bivanje in dom

Čudovite priprave na najlepši čas v letu

Napisal: Sandra Bratuša - 2. 12. 2015

Nekoč smo o praznikih razmišljali šele tik pred zdajci oziroma nekako na začetku decembra, tisto prvo nedeljo, ko mnogi prižgejo prvo adventno svečko. Vendar pa so se z leti stvari močno spremenile. Pri nas še kasneje kot v tujini, ko začnejo o praznikih razmišljati že dosti prej. To mi je bilo vedno pri srcu, saj je predpraznični čas čaroben, poln pričakovanja. Predvsem pa mi je všeč občutek, ko se vse stvari do novega leta upočasnijo in pride čas za druženje s prijatelji. Takoj po novem letu pa nas čaka izpolnjevanje zadanih načrtov, nova pričakovanja, nove obveznosti. In kaj je tisto, na kar najprej pomislite pri praznično okrašenem domu? Za okrasitev smrečice je mogoče res še malce prekmalu, a za nekoliko bolj svečano vzdušje doma lahko poskrbite že z okraski.

Prazniki_2

Okraševanje je zabavno

Zame je krasitev doma prav tako zabavna in vznemirjujoča, kot je odpiranje daril. Čeprav se vsako leto osredotočim na drugačno dekoracijo, je vedno prisotna rdeča barva, ki jo kombiniram z drugim odtenkom. Letos sem se ponovno odločila za zlato, saj je kombinacija rdeče in zlate zelo glamurozna in dom bo deloval mogočno in bogato. Seveda z dekoracijo ne mislim še pretiravati. Smrečico bom okrasila šele decembra, pa tudi nogavice, v katerih naj bi se znašlo kakšno darilo, bom obesila kasneje. A to ne pomeni, da že na prvi pogled ne bo jasno, da je moj dom v pričakovanju praznikov. Venček na vratih za dobrodošlico je pravšnji okras. Letos bom skušala biti malce bolj ustvarjalna in ga bom izdelala sama. Kupila sem ogrodje in ga okrasila po svoji zamisli z rdečimi in zlatimi bunkami ter nekaj zelenja. Z veliko svileno pentljo pa sem mu dahnila elegantnost, saj vem, da je ta kombinacija večno v trendu.

In kakšni so letošnji trendi?

Seveda bom letos skušala biti tudi sama nekoliko v trendu, kar pomeni, da sem morala malce poizvedeti pri tako imenovanih ‘trend setterjih’, o tem kako okrasiti dom, da boste res v koraku s časom. Letos naj bo dekoracija dramatična, s pridihom glamurja. Že takoj ob vstopu v stanovanje se mora čutiti praznično vzdušje, a vseeno dekoracija ne sme biti preveč vpadljiva, še posebej, če se boste odločili stanovanje okrasiti že dosti prej pred pravimi prazničnimi dnevi. Ker sta letos božič in novo leto na petek, ne bo prav dosti prostih dni, a če si dom okrasite nekoliko prej, boste lahko dlje uživali v prazničnem vzdušju, se družili z družino in prijatelji … In kaj je tisto, kar bo vaš dom naredilo posebnega? Letos so to bolj naravni materiali, pastelne barve, za tiste bolj drzne, pa je tudi zelo v trendu barva bakra. A to še ni vse, če želite biti ekstravagantni, potem bo izbira okraskov iz umetnega krzna in perja, res pravšnja. Nekateri oblikovalci pravijo, da si je najlažje izbrati rdečo nit, kot na primer ‘1001 noč’ in okoli nje graditi celotno dekoracijo. In če dobro pomislim, to res ni slaba ideja! Meni bo to pomagalo, saj se je že zgodilo, da se okrasila stanovanje, da na koncu ni bilo ničemur podobno, saj je bilo preveč pretiravanja z okraski in polno različnih slogov brez repa in glave. Priznam, na koncu se nisem najbolje počutila v tem hektičnem prostoru.

Letos je ‘in’ barva bakra

Ne boste verjeli, a letos oblikovalci prisegajo na bakreno barvo. Seveda zmerno, a še vedno tako, da bo na prvi pogled opaziti, da je vaša dekoracija nekaj posebnega. Seveda je treba paziti, da se ta odtenek poda k ostali opremi stanovanja. In kaj je lahko v barvi bakra? Od pentelj, okraskov za venčke, sveče, tudi svečniki. V barvi bakra je lahko tudi darilni papir. Skratka vse, kar ste si omislili, da bo za praznike krasilo vaše stanovanje.

Prazniki_3

Okrasite postopoma

Prednost zgodnjega krašenja stanovanja je tudi v tem, da ga lahko okrasite postopoma. In tisto finalno dejanje, ko postavite v kot dnevne sobe smreko in pod njo darila, pustite povsem za na konec. Krašenje je lahko tudi družabni dogodek. Povabite prijatelje, skuhajte čaj, specite najljubše kolače in bolj ustvarjalni izdelajte dekoracijo kar skupaj. Izkoristite ta predpraznični čas najbolje, kar se le da. In ne pustite, da bodo delo in obveznosti tisti, ki bodo krojili vaš prosti čas, čeprav je to res zelo težko doseči. A velja poskusiti. Na koncu se vedno obrestuje.

Komentarji