Beko Blog
Priprava in shranjevanje hrane

Enostavna priprava hobotnice

Napisal: Anže Gombač - 9. 8. 2017

Konec poletja, ko se skrinje ponovno polnijo in pridno pripravljamo zimske zaloge se pogosto zgodi, da naletimo na paketke, za katere vemo, da bi jih bilo dobro porabiti, ker nam jemljejo prostor v skrinji, vendar ne vemo, kako jih porabiti. Mednje sodi na primer hobotnica.

Kljub temu, da je zelo okusna in uporabna ter tudi enostavna za pripravo, ima veliko ljudi še vedno predsodke. Pri pripravi je potrebno upoštevati le nekaj osnovnih napotkov, da je meso mehko, vse ostalo pa je stvar domišljije. Hobotnice se lahko pripravi na mnogo različnih načinov. Najpogostejša je zagotovo solata iz hobotnice.

Seafood salad made of different seafood and vegetables close up

Kako ravnamo s svežo hobotnico?

Najprej jo očistimo tako, da odstranimo vsebino v glavi. To naredimo tako, da obrnemo glavo pri robu, kjer je odprtina ali pa enostavno zarežemo in očistimo. Z nožem odstranimo oči in oba zoba, ki jima rečemo kar kljun, saj je izgled dejansko tak. Kljun se nahaja pod glavo na sredini, kjer izrašča osem lovk. Po občutku odstranimo še opno, ki prekriva glavo, na lovkah pa je običajno zelo tanka in je ni potrebno odstranjevati. Hobotnico na koncu speremo s hladno vodo, damo v plastično vrečko in globoko zamrznemo vsaj čez noč. Če bi se nam mudilo in bi želeli hobotnico pripraviti takoj, jo je potrebno pred pripravo natolči s kladivom za meso, vendar le z lesenim delom, da je ne bi natrgali.

Moj najljubši recept za pripravo hobotnice je sicer hobotnica izpod peke. Enostavne sestavine in še manj komplicirana priprava, malo več dela je le s kurjenjem, da dobimo dovolj žerjavice. Seveda potrebujemo tudi litoželezni sač, za vse skupaj pa še primeren prostor in dovolj drv.

 

Recepti iz članka:

Komentarji