Beko Blog
Nasveti

Hujšanje ali zdravo prehranjevanje, to je zdaj vprašanje

Napisal: Anže Gombač - 11. 1. 2016

Zaobljube. Te novoletne zaobljube. Skoraj ne poznam človeka, ki si ob prehodu v novo leto ne bi zastavil vsaj ene. Večinoma si jih tako ali tako postavimo preko svojih zmožnosti ali se jih napačno lotimo in razočaranje je tu. Veliko zaobljub je povezanih s hujšanjem in tudi sam sem se letos po naključju znašel v tem. Vsako leto sicer naredim vsaj eno enomesečno ‘čistilno akcijo’, ker se tudi meni (z leti pa še vsakič več) naložijo odvečni kilogrami. Nisem prepričan ali je vzrok emšo, preobremenjenost, stres, sicer pa to niti ni tako pomembno, če se problema lotevamo sproti in premišljeno.

Kako je letos z mojo novoletno zaobljubo. Na post novoletni (izključno moški) žurki, je padla ideja, da se vsi stehtamo in določimo, koliko manj kilogramov bomo imeli čez eno leto. Med nami je bil tudi tak, ki se bo moral zrediti za nekaj kilogramov, kar mu je povzročilo nemalo skrbi. Srečnež, se je večina strinjala. A verjamem, da bo imel kar precej dela, da mu bo uspelo. A o tem kdaj drugič.

Anze_1

Univerzalnega recepta za hujšanje ni. Obstaja pa nešteto variant in na nas je, da najdemo tiste, ki nam ustrezajo glede na način prehranjevanja (meso ali bolj zelenjava in najljubše kombinacije), čas, ki ga imamo dnevno na razpolago za pripravo obrokov in željeni cilj.

Ko se pripravljam na ‘čistilno akcijo’ najprej iz prehrane izločim tisto, kar je najbolj kalorično, kar ima najmanj hranil in čemur se za začetek najlažje odrečem. Kaj je to, mora vsak pri sebi razmisliti.

Moj najljubši in zelo preprost čistilni jedilnik sestavljajo trije glavni obroki (zajtrk, kosilo in večerja), za vmes pa (še preden me popade volčja lakota) posežem po svežem in suhem sadju, različnih oreščkih in podobnem. Ker ti priboljški vsebujejo veliko sladkorja in maščob, s količino ne pretiravam.

Anze_4

Za zajtrk imam najraje polnozrnato štručko (120 g), z rezino poltrdega sira in svežo zelenjavo. To je edini obrok v dnevu, ki vsebuje ogljikove hidrate, saj za uspešen dan potrebujem dovolj energije.

Kosilo si privoščim približno pet ur po zajtrku. Moje najljubše kosilo je telečja tagliata s popečeno zelenjavo in sezamom. Na žaru popečem 200 g kos telečjega hrbta. Bučke, papriko in malancane (skupaj približno 180 g) narežem na trakove in jih popečem s sezamovimi semeni na olivnem olju. Krožnik si sestavim tako, da na svežo rukolo najprej naložim popečeno zelenjavo, na vrhu pa tanke rezine teletine. Posujem s solnim cvetom in pokapam z olivnim oljem.

Tudi večerjam približno pet ur po kosilu, vendar nikoli po sedmi uri zvečer. Za večerjo si običajno pripravim slastno solato. Ena izmed mojih najljubših je Zelena solata s piščancem in grškim sirom. Najprej popečem 120 g piščančjega fileja. Medtem očistim 200 g zelene solate in na kocke narežem 50 g grškega sira. Zeleno solato, 10 razpolovljenih češnjevih paradižnikov, eno veliko žlico vloženih kaper in 10 črnih oliv začinim z limoninim sokom, olivnim oljem in ščepcem soli. Na vrhu dodam na trakove narezan pečen piščančji file in grški sir.

Anze_2

Skozi ves dan pazim, da zaužijem veliko tekočine. Svojemu najljubšemu soku ali gazirani pijači se tudi med ‘čistilno akcijo’ ne odpovem popolnoma, le da razredčim s polovico vode (s časoma pa tudi do dveh tretjin) in dodam malo limoninega soka za okus.

K vsemu seveda sodi tudi čim več kakršnega koli gibanja. Če imamo čas, se lahko lotimo bolj organizirano, sicer pa se da reševati tudi tako, da se odpovemo dvigalu in uporabljamo stopnice, vsakdanje poti uberemo peš ali s kolesom, namesto z avtom. Stvar razmisleka in organizacije.

Da končam pri novoletni zaobljubi. Morda bi si za naslednje leto namesto ‘shujšal bom’, zastavili raje ‘prehranjeval se bom bolj zdravo’ in mogoče še ‘več se bom gibal’. Kaj menite, s kakšnimi občutki se boste zadeve lotili in kakšen bo rezultat?

Komentarji