Beko Blog
Recepti

Jabolčna juha s cimetom

Napisal: Anže Gombač - 13. 12. 2017

V zimskem času s cimetom lahko začinimo tudi črno kavo ali kakav. Za eno skodelico uporabimo malo manj kot četrt žličke cimeta v prahu in ga zavremo skupaj s kavo oziroma kakavom. Cimet v palčkah pa lahko uporabimo pri pripravi črnega čaja. Manj znano je, da za začinjanje uporabljamo dve vrsti cimeta – cejlonski in kitajski cimet, ki se razlikujeta po vonju in barvi. Cejlonski je svetlejši in ima prijeten, blag aromatičen vonj, kitajski pa je temnejši in ima močnejši, celo rahlo pekoč vonj.

Čas priprave: 40 minut Za 4 osebe

Sestavine

  • 800 g jabolk
  • 200 g čebule
  • 200 g krompirja
  • 150 g masla
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 1 l zelenjavne osnove

1 manjša cimetova skorja

Postopek

  1. Na maslu prepražimo na lističe narezano čebulo in rjavi sladkor.
  2. Ko sladkor karamelizira dodamo očiščena, na krhlje narezana jabolka in na kocke narezan krompir.
  3. Vse skupaj zalijemo z zelenjavno osnovo, dodamo cimetovo skorjo, solimo, popramo in kuhamo do mehkega. Ko je krompir kuhan, odstranimo cimetovo skorjo iz juhe, dodamo smetano in juho zmiksamo s paličnim mešalnikom.
  4. Serviramo v globoke krožnike in posujemo s cimetom v prahu.
Cimet je najbolje hraniti v zaprtih, steklenih kozarčkih na temnem mestu. Zmletega je dobro porabiti v nekaj mesecih, cimetovo skorjo pa lahko hranimo dve do tri leta, seveda v zaprtih kozarcih ali posodah. Pozneje se cimet resda ne bo pokvaril, vendar bo izgubil značilen vonj in okus. Eterična olja cimeta imajo protimikrobno delovanje in zato cimet deluje tudi kot konzervans. Ima tudi protiglivične, protivnetne in protibakterijske lastnosti, hkrati pa ima tudi pomirjevalne lastnosti in je antiseptik.

Komentarji