Beko Blog
Bivanje in dom

Je nova oblačila potrebno oprati?

Napisal: Sandra Bratuša - 11. 10. 2016

Saj veste tisto, kupite nekaj novega za obleči in bi radi to oblekli že isti večer ter se pohvalili pred prijateljicami? A potem nastopi dvom, ali je potrebno nov kos oblačila oprati ali ne? Kolikokrat ste že o tem razmišljali, pa potem niste vedeli, kaj narediti? Sama spadam v tisto skupino ljudi, ki ne operejo vsakega kosa, ki ga kupijo, čeprav strokovnjaki pravijo, da je bolj zdravo, če tkanino operemo preden jo prvič damo nase.

HyperFocal: 0

Če ne drugega, so lahko na tkanini bakterije, ki so jih pustili ljudje, ki so v trgovini oblačila tudi pomerjali. Veliko kosov tkanine tudi potrebuje kemično obdelavo, da bi jo kasneje lahko sešili v oblačila. Seveda so lahko ravno te kemikalije kasneje vzrok za srbečico na koži ali pa osip, ki srbi. Strokovnjaki seveda opozarjajo, da so na različnih koncih sveta kemikalije različne in poleg tega zakoni glede njihove uporabe, niso povsod enaki. Ponekod tako uporabljajo kemikalije, ki so nekje drugje na drugem koncu sveta, prepovedane. Seveda mi kot kupci tega ne moremo vedeti in o tem niti ne razmišljamo.

Ameriški strokovnjak za dermatologijo pravi, da se v tkaninah lahko razvijejo bakterije, glivice in tudi uši, saj je pot od začetka izdelave pa do končnega izdelka in do končnega kupca kar precej dolga. Transport je ponavadi preko kontejnerjev do velikih skladišč in nato naprej v trgovine. To verigo je praktično nemogoče kontrolirati, kar pomeni, da nikoli ne moremo vedeti, od kod prihaja oblačilo, ki ga damo nase.

Portrait of two girls girlfriends in clothes store
Vse to seveda kaže na dejstvo, da pranje oblačil pred prvim nošenjem, nikakor ni neumno niti pretirano. Še posebno za tiste, ki imajo občutljivo kožo. Pozornost ni odveč pri oblačilih iz umetnih materialov, v katerih se bolj potimo kot sicer. Med znojenjem so pore na koži bolj odprte in kemikalije tako hitreje prodirajo vanjo. Torej, če oblačila operete preden jih prvič oblečete, boste zmanjšali verjetnost raznih alergij ali pa osipa oziroma srbečice. Vedno pa pozorno preberite navodila za pranje in če imate res bolj občutljivo kožo, potem pazite tudi na izbiro praška in mehčalca. Čeprav tisti najbolj občutljivi pravijo, da mehčalca sploh ne uporabljajo. In katera so oblačila, ki jih je res dobro predhodno oprati? Vsekakor je to spodnje perilo, športna oblačila, kopalke, pižame …

Komentarji