Beko Blog
Nasveti

Kaj je tehnologija NeoFrost v hladilnikih Beko?

Napisal: Darja Medič - 3. 9. 2018

V hladilniku sistem hlajenja poganja ventilator, ki ohlajen zrak iz kompresorja požene po hladilniku, ki ohlaja oba predela – tako zamrzovalni kot hladilni. Starejši statični hladilniki so temeljili na takšnem sistemu, saj se je hladilni sistem nahajal v zamrzovalnem delu, od koder je ventilator pošiljal mrzel zrak še v notranjost hladilnega dela. Razlika v temperaturi je povzročala kondenz na zadnji steni hladilnika, na dnu katere se je v zbiralniku nabirala voda, posledično pa se je kondenzacija nabirala tudi na živilih.

Nevšečnosti pri takih hladilnikih so bile precejšnje –nabiranje ledu v zamrzovalnem delu in nabiranje zmrzali v hladilnem delu sta bili med najbolj nadležnima. Zato je bilo potrebno nekajkrat na leto hladilnik odtaliti in ga temeljito očistiti, da je deloval optimalno in se je zamrzovalni del lepo zaprl. Zaradi kroženja zraka med obema deloma so se neprijetne vonjave prenašale iz hladilnega v zamrzovalni del, živila pa so hitro izgubila svojo svežino in se pokvarila. Najbolj občutljiva sta bila predvsem sadje in zelenjava, hitreje pa so se pojavljale tudi plesni na siru in ostalih mlečnih izdelkih itd.

Dobra rešitev je prišla s sistemom NoFrost, ki je bolj ali manj uspešno z zmrzaljo in nabiranjem ledu, a hladilniki NoFrost še vedno ohranjajo sistem enojnega hlajenja, zato se močno ohlajen in suh zrak iz zamrzovalnega dela prenaša v hladilni del. Suh zrak pomeni, da živila hitreje izgubljajo svojo svežino, kar je še posebej vidno pri sadju in zelenjavi.

Z mislijo na ohranjanje svežine in optimalnih pogojev shranjevanja živil se je Beko razvil dvojni aktivni sistem hlajenja NeoForst. Tehnologija NeoFrost v hladilnikih Beko predstavlja novo generacijo popolnih NoFrost sistemov.

Temelji na dveh ločenih aktivnih sistemih hlajenja – posebej za hladilni in posebej za zamrzovalni del.

Sistem NeoFrost omogoča popolne pogoje za shranjevanje živil . Ker ima vsak del svoj hladilni system se suh zrak iz zamrzovalnega prostora ne prenaša v hladilni del, zato živila v hladilniku ostanejo sveža dlje časa. Hkrati pa preprečuje tudi prenašanje vonjav iz hladilnega dela v zamrzovalni del in zaradi učinkovitega hlajenja posameznih delov omogoča tudi kar 2x hitrejše hlajenje kot običajni hladilniki. 

Prednost tehnologije NeoFrost je, da na zadnji steni hladilnika ni nabiranja kondenza, ledu in zmrzali – zato tudi odtajanje hladilnika za temeljito čiščenje hladilnika ni več potrebno. Čas, ki ga boste prihranili pri tem je neprecenljiv, hkrati pa boste privarčevali tudi dodatno energijo, ki bi jo sicer potrebovali za ponovno ohlajanje hladilnika.

Dvojni sistem hlajenja omogoča enakomerno temperaturo zraka in 2x hitrejše hlajenje živil ter minimalna temperaturna nihanja, ki so posebej pomembna pri hrambi mesa in rib ter mlečnih izdelkov. Neofrost hladilniki so energetsko varčnejši in se umeščajo v energetski razred A++ in A+++, tako z NeoFrost hladilniki prihranite prav vsak dan! Zaradi učinkovitega sistema hlajenja pa so tudi tišji.

V kombinaciji s predalom EverFresh+, tvorita popoln hladilnik, ki ohranja vaše sadje in zelenjavo svežo do kar 3-krat dlje. Predal EverFresh+ je izdelan z namenom dolgotrajnega ohranjanja svežine sadja in zelenjave. Ta predelek, v primerjavi z običajnimi hladilniki, s svojo edinstveno obliko predala in pomočjo posebne zasnove prezračevanja ter natančnega prilagajanja vlažnosti pripomore, da se »kondenzacija« zelene zelenjave zmanjša, kar podaljša svežino in življenjsko dobo shranjenim živilom do 3-krat dlje. V primerjavi s prejšnjimi modeli se življenjska doba zelenjave podaljša do 60 %. Medtem, ko so prejšnji modeli omogočali 12 dnevno hrambo, modeli z novo tehnologijo zagotavljajo hrambo sadja in zelenjave kar do 30 dni.