Beko Blog
Nasveti

Kaj upoštevati ob nakupu kuhalne plošče?

Napisal: Damjan Dimic - 6. 11. 2017

Ob nakupu nove kuhalne plošče je smiselno izbrati takšno, ki bo zadovoljila vse vaše potrebe ter hkrati poenostavila ter skrajšala čas priprave jedi. Tako se boste lahko osredotočili na okuse in ne na preverjanje, ali kuhalna plošča sploh deluje v skladu z vašimi pričakovanji.

Pripravili smo vam nekaj koristnih napotkov, s pomočjo katerih se boste lažje odločili za nakup prave kuhalne plošče:

Vrsta kuhalne plošče

Ob nakupu lahko izbirate med indukcijsko, steklokeramično, električno ali plinsko kuhalno ploščo. Obstajajo tudi kombinacije pri čemer lahko izberete takšno, ki ima dve indukcijski in dve plinski kuhališči. Plin in indukcija sta najhitrejši ter najmočnejši izbiri in če vam je to zelo pomembno, potem ne rabite iskati karkoli drugega. Če imate trofazni električni tok boste dobili vse prednosti indukcije vendar s slabo napeljavo ne boste dosegli njenega maksimalnega izkoristka. V tem primeru bi bilo dobro razmisliti o plinu, ki je lahko enako močan in ni vezan na elektroinštalacijo. Ker je stekleno površino lažje očistiti kot inox, vam svetujemo, da pred nakupom premislite tudi o za vas pravilni izbiri materiala kuhalne površine.

Vrsta posode

Če se boste odločili za nakup indukcije morate vedeti, da boste morali, v kolikor še nimate, kupiti posodo primerno za kuhanje na indukciji. V primeru, da že imate veliko posode iz aluminija ali bakra in te nočete zamenjati, ker vam veliko pomeni ali ste se nanjo navadili, potem lahko izberete med steklokeramično ali plinsko kuhalno ploščo. Preprost test, ki ga lahko opravite sami doma, je da vzamete magnet in ga prislonite na dno vaše posode. Če se prime, bo posoda delovala na indukciji.

Vrsta hrane

Če je vaša najljubša hrana azijska, potem za pripravo hrane potrebujete moč. V tem primeru je za vas idealna izbira plinske plošče z wok gorilnikom. Tovrstne plinske plošče imajo lahko 4 do 6 kWh gorilnik, ki izjemno hitro skuha sestavine. Pri receptih, kjer potrebujemo hitro pripravo v le nekaj minutah to postane zelo pomembno. Nasprotno, če veliko kuhate juhe, kjer vam moč ni pomembna in želite, da dolgo počasi in enakomerno vre, bo nakup steklokeramične plošče za vas najboljši izbor. Za večino uporabnikovi je to ravnovesje med močjo, preprosto uporabo in lahkim čiščenjem v izboru indukcijske kuhalne plošče.

Z robom ali brez roba

Steklokeramične in indukcijske kuhalne plošče obstajajo s tremi različicami robov. Klasični rob, ki je samo odrezano steklo, nudi zelo malo zaščite. Brušen rob je večini uporabnikom lepši, zato se raje odločajo zanj, vendar prav tako ne nudi posebne zaščite proti udarcem. Inox rob nudi precej več zaščite, saj so plošče najbolj šibke na robovih. Sam izgled je nekaterim všeč, glede izbora pa se seveda odločite sami.

Gospodinjstvo z otroki

Če imate majhne otroke ali koga, ki mu je varnost bolj tuja, je pomembno, da izberete ploščo z dodatnimi varnostnimi funkcijami. Plin ima varovalo z izklopom, kar pomeni, da se bo v primeru ugasnjenega plamena dovod plina prekinil. Indukcijske in steklokeramične plošče vsebujejo varovalo, ki zaklene tipke za upravljanje.

Če bi vam na primer veter ugasnil ogenj, bi varovalo poskrbelo, da se dovod plina prekine. Tako ne bi imeli skrbi. Indukcije in stekokeramične plošče imajo hkrati tudi varovalo ki zaklene ploščo. Po navadi je to ena tipka, katero držite 3 sekunde in s tem ne morate spreminjati ali prižgati nobene nastavitve. Prednost indukcijske plošče je tudi v tem, da če jo pozabite zakleniti in jo otrok želi vključiti, se kuhališče brez stika s primerno posodo sploh ne bo vključilo.

Preberite tudi, katero kuhalno ploščo izbrati.