Beko Blog
Bivanje in dom

Kako negovati športna oblačila?

Napisal: Sandra Bratuša - 19. 2. 2016

Če ste dosedaj negovali športna oblačila tako, kot vsa ostala, potem ste delali nekaj stvari narobe. Ne smete pozabiti namreč, da so ponavadi oblačila, ki jih uporabljamo za športne dejavnosti, kot so fitnes, kolesarjenje, veslanje, joga in drugi, narejena iz nekoliko drugačnih materialov. No, večina jih je sicer bombažnih in iz drugih naravnih materialov, a pri izdelavi oblačil za prosti čas, proizvajalci uporabljajo tudi veliko sintetike. In na žalost skoraj praviloma se športna oblačila zelo usmradijo. Seveda tudi zato, ker se pri športu potimo občutno bolj kot pa pri vsakdanjih opravilih.

Sport_2

In včasih imate občutek, kot da neprijetnega vonja, ki se je zavlekel v športna oblačila, ne boste nikoli več spravili ven. Ne glede na to, kolikokrat ste jih že oprali. A obstaja nekaj trikov, s katerimi si boste lahko uspešno pomagali in ohranili vaša oblačila sveža in lepo dišeča. Vedeti je treba, da so športna oblačila po večini narejena iz materialov  kot sta Lycra in Spandex. Super, ko med vadbo vpijajo znoj, mar ne, vendar pa je to vzrok za neprijetne vonjave. Zato smo skušali izbrskati nekaj nasvetov, s katerimi bo vzdrževanje športnih oblačil lažje in da bodo dlje sveža in taka kot takrat, ko ste jih kupili.

Redno jih perite

Za vzdrževanje športnih oblačil boste morali pač porabiti malce več časa, kot za običajna oblačila. A se bo trud obrestoval. Izognite se mehčalcem za perilo, saj je to sovražnik številka ena. Z njim ustvarite nekakšno oviro in smradu ne odstranite poleg tega športna oblačila počasi izgubljajo na svoji elastičnosti. Prav tako nikar pri pranju ne uporabljajte preveč pralnega praška, čeprav bi mislili prav nasprotno. Uporabite samo polovico količine praška, ki jo ponavadi uporabljate za pranje perila. Pa še nekaj, čeprav ste v stiski s časom, nikar oblačil, ki ste jih imeli med vadbo, ne pustite ležati na tleh ali v košari za perilo. Zaradi vlage, se bodo bakterije hitreje razvijale in vonj bo samo še bolj nadležen. Če jih ne mislite takoj oprati, jih raje prej posušite. Čeprav je najbolje, da jih operete takoj, ko so še vlažna od vadbe. Pa še en mali trik. V primeru, da boste perilo prali kasneje, dajte športna oblačila v vrečko in v zmrzovalnik.

Sport_4

Od kisa do sode bikarbone in limone

Niso samo praški tisti, ki pomagajo pri odstranjevanju neželenih vonjav. Tu je tudi beli kis, ki je izjemno učinkovit. Le kako, boste rekli? Preden boste dali športna oblačila v pralni stroj, jih za15 do 30 minut enostavno namočite v vodo, kamor ste kanili nekaj belega kisa. Nekaj kisa lahko dodate tudi k prašku, če se vam to zdi potrebno. Tu je še soda bikarbona, ki je zelo uspešna pri odpravljanju neprijetnih vonjav. Enostavno dodajte eno žličko k perilu in naj se čarovnija zgodi. Babice pa vedo še za eno skrivnost, in sicer limonin sok, ki ga dodate v pralni stroj in adijo slabe vonjave.

Sušenje oblačil

Sonce in svež zrak sta najboljša, ko se želite znebiti nadležnih vonjav, to pomeni, da če le imate možnost, oblačila posušite na zraku in ne v zaprtem prostoru. Namig; če nimate časa oprati preznojenih oblačil, jih obesite na zrak, da se prezračijo. Tudi to pomaga. Kasneje pa jih seveda operite.

Komentarji