Beko Blog
Beko pomaga

Kako očistiti hladilnik?

Napisal: Darja Medič - 8. 1. 2018

Hladilnik je treba vsaj trikrat na leto temeljito očistiti, po potrebi pa je to zelo koristno narediti tudi večkrat. Hrana v hladilniku je vir bakterij in neprijetnih vonjav, ki se lahko hitro razširijo v notranjosti hladilnika in vplivajo na druga živila v njem. Zato je njegovo redno čiščenje nujno za preprečevanje večjih nevšečnosti in ohranjanje optimalnega delovanja vašega hladilnika.

  1. Hladilnik izklopite iz vira električne energije

Da hladilnik po nepotrebnem ne porablja energije, medtem ko ga čistite, ga je priporočljivo izklopiti.

  1. Odstranite vse odstranljive dele

Iz hladilnika odstranite vse police in predale – tako na vratih hladilnika kot v notranjosti. Steklene dele lahko pomijete kar v pomivalnem stroju. Plastične dele raje pomijte ročno z uporabo detergenta za posodo in mehko gobico. Pri tem bodite nežni, da jih ne poškodujete – plastika je velika in okorna in zlahka spolzi iz rok.

  1. V notranjosti hladilnika ne uporabljajte čistil

Hladilnik boste povsem učinkovito očistili z mešanico pol litra mlačne vode in čajno žličko sode bikarbone. Notranjost obrišite z mehko gobico, da ne poškodujete materiale. Površine je priporočljivo tudi osušiti s suho krpo.

  1. Rezervoar za vodo

Ne pozabite očistiti tudi rezervoarja za vodo in cevi, ki so nanj pripete. S tem boste poskrbeli tudi za neoporečnost vode in se izognili morebitnim nabiranjem nezaželenih vonjav in okusov.

  1. Tesnila

Tesnila očistite z vlažno krpo in jih posušite s suho krpo. Čista tesnila bodo skrbela, da bo material ohranjal izvirno obliko in s tem optimalno tesnil vrata, kar pomeni, da bosta delovanje hladilnika in njegova poraba energije optimalna.

  1. Ne pozabite na zunanjost

Zunanji del hladilnika obrišite z vlažno mehko krpo ali gobico in osušite s suho krpo. Na zunanjih površinah lahko uporabite tudi čistilna sredstva, ki so namenjena za površine iz nerjavečega jekla.

Čist hladilnik ne pozabite ponovno vklopiti v vir električne energije.

Nekateri hladilniki Beko imajo tudi tehnologijo za odstranjevanje neprijetnih vonjav IonGuard™, ki proizvaja negativne ione, ki nevtralizirajo bakterije, viruse in delce, ki povzročajo neprijetne vonjave v hladilniku, s čimer se ustvari antibakterijska zaščita. To prinaša svež zrak brez neprijetnih vonjav, hrana pa ostane sveža dlje časa.