Beko Blog
Beko pomaga

Kako očistiti pralni stroj?

Napisal: Darja Medič - 23. 1. 2018

Sliši se sicer ironično, a tudi pralni stroj je potrebno redno čistiti, da ohranja svoje optimalno delovanje in vam služi še dolgo po tem, ko ste ga prvič vklopili.

  1. Zunanjost pralnega stroja

Razlit detergent ali mehčalec lahko pričneta razjedati površino stroja, zato je pomembno, da ju takoj  ob razlitju obrišete s površine. Uporabite neabrazivna sredstva in mehko gobo ali krpo, da ne poškodujete zunanjosti.

  1. Tesnilo

Tesnilo na zunanji strani bobna in vratih obrišite z vlažno krpo ali gobo. S tem boste poskrbeli, da se umazanija in kosmi tkanin tam ne bodo nabirali, materiali pa bodo zato ostali

dlje časa v prvotnem stanju in opravljali svojo funkcijo čim bolj optimalno. Čiščenje tesnil priporočamo vsaj dvakrat mesečno.

  1. Predal za detergent

V predalu se včasih pričnejo nabirati ostanki detergenta ali usedline vodne emulzije ter tudi vodnega kamna. Predal enostavno, a previdno, odstranite in ga očistite pod tekočo vodo. Priporočljivo je to narediti enkrat mesečno.

  1. Filter tlačilke

Filter se nahaja v spodnjem predelu pralnega stroja za loputico. Preden filter odvijete, pod njim postavite plitko posodo ali krpo, saj se tam lahko nahaja tudi nekaj vode. Filter zavrtite v obratni smeri urinega kazalca in ga izvlecite. Odstranite vse, kar se je morda ujelo nanj ali na njegovo ohišje (notranjost pralnega stroja) in ga znova vstavite ter dobro pritrdite. Velikokrat boste tam našli majhne predmete kot so kovanci ali sponke za lase, zato ga le preverite vsake toliko časa. Filter tlačilke je priporočljivo čistiti vsakih 6 mesecev.

  1. Čiščenje bobna

Veliko pralnih strojev ima sedaj že program za samočiščenje bobna (DrumClean program), ki vodo v bobnu segreje na tako visoko temperaturo, da v bobnu uniči vse nezaželene bakterije in plesen. Če vaš pralni stroj  nima te funkcije, zaženite program pri visoki temperaturi – pri čemer mora boben seveda biti prazen. Glede na uporabo pralnega stroja je priporočljivo boben očistiti vsake 3 mesece.

Redno čiščenje pralnega stroja vam bo zagotavljalo njegovo dolgo in optimalno uporabo. Vaše perilo pa bo vedno čisto in prijetnega vonja.