Beko Blog
Beko pomaga

Kako očistiti sušilni stroj?

Napisal: Darja Medič - 17. 1. 2018

Večina uporabnikov sušilnih strojev ve, da je potrebno stroj redno čistiti. Z rednim čiščenjem bo vaš sušilni stroj deloval optimalno in porabljal manj energije kot z zamašenimi filtri.  A kako pogosto je redno in kaj vse je potrebno očistiti?

  1. Očistite filter za vlakna

Filter, ki se nahaja v notranjem delu bobna odstranite in odprite ter z njega poberite vse velike kose vlaken, ki so se nabrali med sušenjem. Za optimalno delovanje sušilnega stroja je priporočljivo, da to naredite po vsaki uporabi. Priporočamo vam, da na vsakih 5 pranj filter tudi posesate s sesalcem na šibki nastavitvi sesanja, da filter ne poškodujete. Zapacani filtri namreč zmanjšajo učinkovitost sušenja in povečajo porabo energije.

  1. Očistite evaporacijski filter

Evaporacijski filter boste našli v spodnjem predelu sušilnega stroja za pokrovom.  Filter lahko odprete in iz njega vzamete kos pene ter ga tako temeljito očistite. Priporočljivo s sesalcem na šibki nastavitvi sesanja. Peno umijte pod tekočo vodo in popolnoma posušite, preden o vstavite nazaj v filter. Evaporacijski filter je potrebno očistiti na vsakih 10 sušenj.

  1. Očistite zbiralnik za vodo

Glede na model pralnega stroja, se zbiralnik lahko nahaja na različnih mestih, največkrat pa ga boste našli v zgornjem predelu sušilnega stroja. Zbiralnik je potrebno izprazniti in obrisati po vsaki uporabi sušilca.

  1. Očistite tesnila na vratih

S čistimi tesnili bo delovanje optimalno, material pa bo kot nov tudi po letih uporabe. Tesnila je priporočljivo čistiti vsak mesec.

  1. Očistite zunanjost sušilnega stroja

Da bo vaš sušilni stroj še dolgo izgledal kot nov, mi vsake toliko časa privoščite čiščenje zunanjosti z neabrazivnim sredstvom in mehko gobico oz. krpo.

Vaš sušilni stroj bo tako še dolgo deloval in izgledal, kot da ste ga še včeraj prvič uporabili.