Beko Blog
Bivanje in dom

Ko z vami živi štirinožni prijateljček

Napisal: Sandra Bratuša - 7. 4. 2015

Veliko ljudi ima doma štirinožne prijateljčke. Mucke, kužke, hrčke, zajčke. In ko enkrat deliš stanovanje s temi prikupnimi živalicami, si življenja brez njih skorajda ne predstavljaš več. Zlezejo ti pod kožo in veseliš se, da te doma vedno nekdo čaka in je tudi sam vesel, ko prideš. No, saj dobro vemo, kako recimo kuža pričaka svojega gospodarja oziroma kateregakoli člana družine in ga je vedno vesel … pomeni pa imeti doma žival, nekoliko drugačen pristop k čiščenju stanovanja.

Vzdrževanje čistoče kljub domači živali je lahko enostavno

So ljudje, ki si ne omislijo na primer kužata ali muce zato, ker so prepričani, da bo stanovanje dobilo nek vonj, da bodo povsod dlake in da pač ne bodo mogli vzdrževati čistoče tako kot bi si jo želeli. Vendar pa je to res zmotno prepričanje. Samo malce več organiziranosti je potrebno in lahko sobivamo z živalmi ne da bi imeli zaradi njih kaj dosti več dela s pospravljanjem. Poglejmo na primer kavč, tisti del, ki ga radi zasedejo naši kosmatinci, enostavno prekrijemo s tkanino, ki je pralna in mogoče tudi malce bolj vpija vlago. Poleg tega so danes na voljo Beko pralni stroji, ki imajo odlično rešitev za vse ljubitelje hišnih ljubljenčkov. Ta izjemna funkcija med pranjem s perila odstrani vse dlake in poskrbi za popoln videz perila. Program preprečuje tudi alergije.

Čiščenje se prične pri tleh

Ko si delite stanovanje s simpatičnim kužkom ali muco, potem verjetno veste, da je potrebno skorajda dnevno čistiti tla. Še bolj takrat, ko je zunaj grdo vreme in pridejo razigrani kužki domov mokri. Seveda je prva stvar, ki jo morate storiti, da jim obrišete tačke. A to vseeno ni dovolj. Če ste le dovolj redoljubni, je dobro, če vsak dan pomijete tudi tla. Lahko si pomagate z naravnimi dodatki. Na primer, kapljica eteričnega olja evkaliptusa, je odlična proti madežem. S kisom pa odstranimo neprijetne vonjave. Bolj je priporočljiv od amonijaka. Za tkanine pa nam strokovnjaki priporočajo bel kis. Medtem ko ne smemo pozabiti tudi na sodo bikarbono, ko se odločimo očistiti tla.

Kaj pa dlake?

Seveda je odvisno od pasme in tudi od letnega časa, kako bodo našim kosmatincem odpadale dlake. No, in včasih se nam zdi, da so prav povsod. Pri pohištvu si pomagamo s krpami z elektrostatičnim učinkom, potem seveda za tla je priporočljiv sesalec, s katerim najhitreje posesamo nadležne dlake. Seveda pa ne smemo pozabiti na redno nego živali, če jih bomo lepo krtačili, bo tudi manj dlak letelo naokoli.

Imejmo jih radi!

Kljub vsemu trudu, ki ga seveda moramo vložiti v to, da je naše stanovanje vedno lepo čisto in urejeno ne glede na to, da z nami živi tudi katera od domačih živali, pa se ves napor obrestuje. Ko enkrat osvojimo »tehniko« pospravljanja, ne bo nič težko in če pospravljamo sproti, potem res še opazili ne bomo, da naša žival pušča za seboj nered. Poleg tega je vredno, saj ljubezen, ki nam jo vračajo štirinožni prijatelji, odtehtajo vse. Imejmo jih radi in oni bodo imeli radi nas. Naše življenje pa bo zagotovo bolj kakovostno v njihovi družbi.

Komentarji