Beko Blog
Nasveti

Konoplja? Zakaj pa ne!

Napisal: Anže Gombač - 26. 4. 2017

Razlikujemo dve vrsti konoplje, ki ju ločimo glede na vsebnost psihoaktivne snovi tetrahidrokanabinol (THC). Industrijska konoplja ne vsebuje THC-ja in je vsestransko uporabna, saj lahko uporabimo prav vsak del rastline. Iz celih, zdrobljenih, zmletih, stisnjenih, suhih ali kuhanih semen lahko pripravljamo različne jedi.

hemp seeds, hemp oil and hemp flour

Iz moke izdelujemo kruh in pecivo. Konopljina moka je po teksturi podobna ajdovi moki, prav tako pa ima podobne lastnosti pri kuhi, zato je odlična za mešanje z drugimi tipi moke. Kalčke uporabljamo za solate in juhe. Olje, ki je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami in vitaminom E, uporabljamo za solatne prelive in dodatek jedem. Olja ne smemo segrevati, zato ga vedno dodajamo že pripravljenim jedem.

Semena dodajamo žitnim in sadnim müslijem. Seme konoplje vsebuje ogromno beljakovin, kar 20 do 30 %. Seme konoplje je eno redkih živil, ki vsebuje vseh 8 esencialnih aminokislin v idealnem razmerju, kar pomaga pri krepitvi imunskega sistema in tvorbi protiteles. Palačinke iz konopljine moke, nadevane s konopljinimi semeni ter čokolado so idealna jed za preganjanje spomladanske utrujenosti.

A white ceramic bowl full of shelled hemp, seeds and hemp oil

Konoplja spada med najstarejše, najdragocenejše in najbolj vsestranske kulturne rastline človeštva. Je kulturna rastlina, visoka od pol metra pa vse do šest metrov in jo prištevamo med tako imenovane oljne predivnice, kar pomeni, da iz nje pridobivamo tako olje kot vlakna. Spada v skupino najhitreje rastočih rastlin. Od tod izvira znani rek ‘raste kot konoplja’, kar mi je zelo poznano, saj sem v obdobju intenzivne rasti v enem letu pridobil tudi po štirinajst centimetrov. Do polne zrelosti in zavidljive višine konoplja zraste v samo 60 do 130 dneh. Za gojenje je zelo nezahtevna, uspeva na razmeroma siromašni zemlji, skoraj ne potrebuje gnojenja, predvsem pa ne škropljenja pred škodljivci. Rastlina vredna poklona.

 

Recepti iz članka:

Komentarji