Beko Blog
Recepti

Kostanjev mouse s kakijevo kremo

Napisal: Anže Gombač - 8. 11. 2017

Martinovanje je zelo priljubljen praznik in k praznovanju spadajo seveda tudi sladice. To ‘sladko obdobje’ pa se do Novega leta samo še stopnjuje. Med jesenskimi sladicami zagotovo prevladuje jabolčni zavitek ali po domače ‘štrudelj’ v vseh mogočih kombinacija in oblikah. Tudi bučni zavitek. Manj pa se lotevamo priprave sladic na primer iz kostanja, ker so zamudne, vendar se da z nekaj triki zadevo zelo poenostaviti.

Čas priprave: 60 minut Za 4 osebe

Sestavine

 • 200 ml sladke smetane za stepanje
 • 2 rumenjaka
 • 1 žlica ruma
 • 75 g sladkega kostanjevega pireja
 • 60 g mlečne čokolade
 • 2 žlici sladkorja
 • 2 zrela kakija

Postopek

 1. 70 ml smetane segrejemo na malem ognju, tik pod vreliščem.
 2. V skledi penasto vmešamo rumenjake in sladkor. Med nenehnim mešanjem počasi prilijemo vročo smetano. Skledo postavimo na vodno kopel in kuhano približno 8 minut.
 3. Kremo odstavimo in vanjo vmešamo čokolado, kostanjev pire in rum. Postavimo nazaj na vodno kopel, za toliko časa, da se čokolada stopi in dobimo gladko zmes. Skledo odstavimo in počakamo da se ohladi (približno 1 uro).
 4. Preostanek smetane čvrsto stepemo, dve tretjini vmešamo v kostanjevo kremo, preostanek pa damo v desertno vrečko za dekoriranje pred serviranje.
 5. Kremo nalijemo v kozarce in postavimo v hladilnik za 8 ur.
 6. Kakije olupimo in jih v mešalniku zmiksamo, da dobimo gladko kakijevo omako.
 7. Ko se kostanjev mouse v kozarčkih strdi, po vrhu prelijemo kakijevo omako, pred serviranjem pa dekoriramo še s stepeno smetano.
Pripravo kostanjevega pireja, ki je velikokrat osnova za pripravo sladic, lahko poenostavimo tako, da še vroč kuhan kostanj po dolgem prerežemo in polovice stisnemo skozi stiskač za česen. Kostanjev pire je v trenutku pripravljen. V večjih trgovinah pa lahko kupimo tudi zamrznjenega.

Komentarji