Beko Blog
Bivanje in dom

Kuhinja je srce doma – smernice letošnje jeseni

Napisal: Sandra Bratuša - 4. 9. 2015

Kuhinja ni le tisti dolgočasni prostor za pripravo hrane. Ne, kuhinja je postala srce doma, kjer se odvija življenje. Kuhinje so vedno večje, lahko so celo povezane z jedilnico in dnevno sobo ter vedno bolj stilsko opremljene. V kuhinji se tako kuha, je, posluša glasbo, lahko tudi gleda televizijo. Za veliko mizo otroci radi pišejo domače naloge, pomagajo mami pri peki palačink, tudi popoldanska kavica in klepet s prijateljico je v prijetni kuhinji lahko še bolj prijeten.

Kuhinja_4

 Kakšni so trendi?

Imamo tako kuhinjo, ki je kot nekakšno ognjišče, kjer se dogaja življenje. Taka kuhinja je lahko sestavljena iz klasičnih elementov ali pa tudi bolj modernih. Pomembno je, da zavzema nekako center stanovanja ali hiše in se v njej odvija življenje družine. Take kuhinje so velikokrat prostor zase in to kar velik. Potem imamo tudi bolj moderno zasnovo kuhinje, ki je po navadi povezana tako z jedilnico kot tudi z dnevnim prostorom. Največkrat so opremljene z bolj modernim kuhinjskim pohištvom, ki se mora seveda ujemati s tistim v dnevni sobi.

 Tehnologija v kuhinji

Seveda se danes daje velik poudarek na tehnologijo v kuhinji. Nekateri imajo tako doma prave kuharske laboratorije z najnovejšimi gospodinjskimi aparati, ki omogočajo res vrhunsko pripravo hrane. In prav moderne kuhinje imajo v sredini tako imenovani otok ali polotok, kjer je kuhalna plošča in pa dovolj velika delovna površina. Moderen pristop naj bi čim manj sledil tistemu tradicionalnemu delovnemu pultu. Estetika je pač na vrhu prioritet, ko gre za izbiranje kuhinjskega pohištva. Kar se tiče nekih osnovnih pravil, ko opremljate kuhinjski prostor, naj bodo vsi elementi na tleh, razmik med njimi in nogami pa naj bi bil najmanj 5 centimetrov. Kar se tiče pomivalnega korita in pravilne drže, ko pomivate posodo, je idealna višina teh elementov 85 centimetrov. Idealna globina spodnjega dela pomivalnega korita pa je 60 centimetrov. Tako ne pride do tega, da bi voda lahko tekla po omaricah in tako povzročila, da se leseni del napihne. Idealna globina omaric, ki jih pritrdite neposredno na zid je približno 30 centimetrov.

Namesto tistih običajnih 60 centimetrov globine delovne površine, se vedno bolj uveljavlja 65 centimetrov globine. V tem primeru so lahko tudi viseče omarice malce nižje postavljene, kar omogoča večji pregled nad njihovo vsebino. Delovne površine pa so lahko seveda vse do globine 80 centimetrov, pač po želji in uporabnosti posameznika.

Kuhinja_6

Kje sploh je idealen prostor za kuhinjo?
Seveda ne smemo pozabiti tistega najpomembnejšega, uskladitve razpoložljivega prostora s položajem, vode, plina, elektrike. Upoštevati je treba, kje so okna, vrata, grelna telesa … Se pravi, da mora biti kuhinja hkrati po vašem okusu, kar se tiče videza ter seveda uporabnosti. Veliko je namreč odvisno od tega, ali radi kuhate, imate družino, živite sami, vedno jeste doma ali po navadi zunaj, organizirate večerje za prijatelje.

 Kaj pa zadnji trendi?

Kar se tiče letošnjih „modnih“ trendov v kuhinji, se nikar ne bojte uporabiti več barve. Mogoče lahko pobarvate kakšno steno v bolj divjem odtenku. Tudi če razmišljate o nakupu kakšnega novega gospodinjskega aparata, ne glejte le tistih v srebrni barvi, danes je namreč barvna paleta aparatov res pestra. Kar se tiče luči v kuhinji, je seveda potrebno vzeti v ozir, kakšna je kuhinja, se pravi moderna, bolj klasična. Če najdete srednjo pot, pa lahko vedno kombinirate stile. Tako so letos zelo trendi industrijske luči, ki jih kljub temu, da delujejo robustno, lahko kombinirate skorajda z vsakim stilom kuhinje. Kar se tiče omaric, nekateri oblikovalci prisegajo na police in ne na viseče omarice, predvsem pa so trend izvlečne police v spodnjih omaricah, kar zelo olajša brskanje za lonci. Veliko je v detajlih, pravijo strokovnjaki. Če želite, da kuhinja deluje »glamurozno« in hkrati toplo, priporočajo, da na primer bakrene lonce, ki veljajo za ene najboljših, kar lepo obesite na primer na steno nad štedilnikom ali pa nad otokom sredi kuhinje. Zelo francosko in zelo »šik«. Kar pa se tiče kuhinjskih tal, letos oblikovalci nekako zapovedujejo marmor, v vseh odtenkih. Skratka, veliko je trendov, izbrati pa morate tistega, ki vam je najbolj všeč in ki se najbolje poda k preostalemu pohištvu vašega doma. Ni vedno dobro samo slepo slediti smernicam.

Komentarji