Beko Blog
Priprava in shranjevanje hrane

Mocarela – mozzarella

Napisal: Anže Gombač - 11. 10. 2017

To snežno belo vrsto italijanskega sira z nežnim okusom in mehko teksturo prav vsi poznamo. Tudi to, da je najpogosteje v obliki večjih, za pest velikih bunk ali manjših, češnjam podobnih kroglicah, pa tudi v obliki valjev ali večjih blokov. Kaj več pa že ne…

Mocarela izvira iz južne Italije, natančneje iz Neaplja, kjer so jo izdelovali že v 12. stoletju. Mocarelo še danes izdelujejo iz bivoljega ali kravjega, ponekod tudi iz ovčjega mleka. Postopek izdelave je tak, da koščke sirnine (pasterizirano ali nepasterizirano mleko usirijo z dodatkom citronske kisline) segrevajo v vreli vodo, da se izloči sirotka in postane testo vlečljivo. Testeno grudo nato še segrevajo in raztezajo, da dobijo vlaknast sit. Iz te mase nato oblikujejo prej omenjene oblike in jih takoj ohladijo v ledeno mrzli vodi, da obdržijo obliko. Tako pripravljeno mocarelo hranijo v rahlo slani tekočini (slanici) in jo tako zaprto v vrečke večinoma tudi prodajajo. Poznamo tudi dimljeno mocarelo, zaradi dobre topljivosti pa je najpogosteje uporabljen sir za pripravo pic. Mocarela za pice vsebuje manj vode, da ima trdnejšo strukturo in jo je tako lažje ribati. Kakovostna mocarela ima tanko, mehko kožico, ki jo lahko v celoti olupimo od srednjega, mehkejšega dela. Najbolj cenjena je sicer bivolja (bufala) mocarela, ki je zaradi večje vsebnosti maščob, beljakovin in mineralov v bivoljem mleku bolj kremasta in ima zato polnejši okus.

V primerjavi z ostalimi siri mocarela vsebuje veliko proteinov in malo maščob, dobro je prebavljiva in ne redi. Vsebuje tudi veliko kalcija in vitamina D ter blagodejne mlečne fermente. Surova mocarela je nasitna in primerna tudi kot samostojna jed ali v različnih solatah, sendvičih, pa tudi pripravljena s testeninami, v lazanjah in na picah, odlična je celo panirana in ocvrta. Najboljša je v kombinaciji s kaprami, svežim ali sušenim paradižnikom, baziliko, s popečenimi jajčevci, papriko in bučkami, v kombinaciji s pršutom, pa tudi s svežo rukolo, olivami ter seveda nepogrešljivim, kvalitetnim oljčnim oljem.

Komentarji