Beko Blog
Lifestyle

Modrček ima že častitljivih 100 let

Napisal: Sandra Bratuša - 11. 8. 2015

Če bi moški morali nositi modrčke, bi bili verjetno že na recept. Tako pa je to domena nas žensk in ta oklep je rezerviran le za nas. Z leti tako postanemo že prave poznavalke in si znamo kupiti takega, ki je najbolj udoben in hkrati najlepše oblikuje prsi. Je sestavni del naše garderobe, zato o njem niti ne razmišljamo preveč. A zgodovina nedrčka je še kako zanimiva. Če se nam danes zdi oklep, kaj je šele bilo, ko so ženske morale nositi korzete.

modrc_1

Če ne bi bilo newyorške bogatašinje Mary Phelps Jaob, bi verjetno mnogo kasneje odkrili ta nepogrešljivi kos, ki se imenuje modrček. Takrat so se ženske morale še tlačiti v steznike in ko je ugotovila, da ji bo le ta gledal skozi bolj tanko tkanino, se je zapisala v zgodovino, ne da bi to sploh vedela. Takrat je namreč dva svilena robčka povezala z vrvico in kasneje leta 1914 patentirala prvi modrček. Svoj patent je kmalu prodala podjetju Warner Brothers. In ko je ameriška vlada prosila ženske, naj prenehajo kupovati korzete, ker bo tako več kovine ostalo za orožje, je bila tako odprta prosta pot za nov izum, ki je ženskam olajšal življenje, pa čeprav se nam vsake toliko zdi, da imamo na sebi nepotreben oklep. Kmalu so pri Warners Brothers izumili tudi elastične naramnice in košarice, da bi se modrček še bolj prilegel ženskim prsim. Prodaja je naraščala in leta 1940 je mogotec Howard Hughes izumil prvi ‘push up’ oziroma ‘bullet bra’, kakor so ga takrat imenovali. To je bil modrček z ošiljenimi košaricami. Naredil ga je za seks bombo tistega časa, igralko Jane Russell, da bi še bolj poudarila že tako bujno oprsje. In ker je bila vzornik mnogih žensk, je prodaja tovrstnega modrčka skokovito narastla. V šestdesetih letih so ta izum napadle feministke, a brez večjega uspeha, ženske so ošiljene košarice oboževale. Potem so prišla devetdeseta leta, ko je na trg prišel ‘Wonderbra’. Prva se je v njem po modni brvi sprehodila manekenka Eva Herzigova in od takrat naprej naj bi po svetu vsakih 15 sekund prodali enega. Danes je modrčkov toliko, da je izbira res velika in prav vsaka ženska lahko najde model zase. In prav tu je največja težava, kateri model izbrati.

Kako ga izbrati?
Modrček ne sme biti ne prevelik ne premajhen. Preden ga izberete, izmerite obseg pod prsmi. Velikost košarice pa se označuje z A, B, C, D … Nato izberite model, ki vam bo najbolje ustrezal. To ni najlažja naloga, saj jih je res veliko. Obstaja modrček kot top za tiste, ki imajo manjše oprsje in mlada dekleta, ki se šele razvijajo. Nato je tu športni modrček za vse, ki se rade ukvarjajo s športom in želijo imeti res dobro oporo. Klasični modrček ima velikokrat kost in je narejen tako, da je dobra opora in je odličen za vsak dan. Modrček z mehkimi košaricami je najpogosteje narejen iz bombaža in čipke. Prsi drži, a jih ne oblikuje. Seveda je tu popularni ‘push up’, za vse, ki želijo svoje oprsje povečati. Ni pa priporočljiv za tiste, ki že imajo velike prsi. In nenazadnje je tu samostoječi modrček, primeren za ženske z manjšimi prsmi.

Kako ga vzdrževati?
Skoraj je ni ženske, ki ni vsaj enkrat v kabini za pomerjanje navlekla nase vsaj deset modrčkov, preden je našla pravega. Prava telovadba in živčna vojna, a ko na koncu le najdete tistega, ki vam je kot ulit, se trud izplača. A tu še ni konec. Ponavadi je namreč tisti modrček, ki je najbolj udoben, tudi skoraj praviloma najdražji in seveda potrebuje skrbno nego. To pomeni, da ga ne smemo prati na visokih temperaturah ali na primer skupaj s kavbojkami. Sama dolgo nisem vedela, kako pravilno skrbeti za modrčke. No, mislila sem, da vem, a sem bila vedno na koncu presenečena, da beli niso bili več snežno beli, da je čipka izgubila obliko … In sem se čudila, dokler me ni prijateljica poučila, da pač modrčka ne perem pravilno. In kako je pravilno? Najprej je treba modrček prati skupaj z oblačili, ki imajo približno enako težo. Brisače in na primer kavbojke namreč lahko povzročijo, da košarice izgubijo svojo obliko. Najbolje jih je prati v hladni vodi, saj na ta način ohranite njihovo elastičnost. Dandanes sicer vse peremo v pralnem stroju, a modrčke je najbolje prati na roke in to z zelo nežnim praškom ter brez mehčalca. Z njimi pač uničujete elastičnost tkanine, ki jo nasprotno s hladno vodo čuvate. Najbolje je modrčke dati v vodo s praškom in pustiti stati približno pol ure. Nato jih narahlo pregnetite, izperite z mlačno vodo in pustite, da se posušijo. Še prej oblikujte nazaj košarice, da med sušenjem ne bi spremenile oblike. Nikar jih ne sušite v sušilcu. Še posebej občutljivi so svileni modrčki, ki jih je potrebno prati na roke.

Modrc_4

Pranje v pralnem stroju
V današnjem času, ko vsi venomer nekam hitimo, ni časa, da bi vsakič modrčke prali na roko. Seveda jih lahko perete tudi v pralnem stroju, a je treba biti malce bolj pazljiv. Najprej jih zapnite, da se ne bodo zataknili za ostalo perilo. Priporočljivo jih je tudi prati v posebnih vrečkah, namenjenih za pranje bolj občutljivega perila. Nato izberite krajši program in nizko temperaturo pranja in seveda perite modrček s perilom v isti barvi, še posebej, če je bel.

Komentarji