Beko Blog
Bivanje in dom

Nasveti za pranje perila 3. – izbira primernega programa

Napisal: Tomaž Zajšek - 9. 3. 2016

Za pravilno in skrbno nego perila je dobro poznati lastnosti posameznega programa pralnega stroja, saj s pravilnim razvrščanjem perila in izbiro primernega programa podaljšamo življenjsko dobo in preprečimo morebitne poškodbe oblačil.

Pripravo perila in pravilno uporabo čistilnega sredstva smo vam predstavili že v prejšnjih prispevkih, zato se bomo tokrat posvetili izbiri primernega programa.

Vedno izberite program, ki ustreza vrsti perila, količini in stopnji umazanosti, usmeritev pa boste našli v tabeli »Preglednica programov in porabe«, ki se nahaja v navodilih za uporabo. Želeni program izberete s pomočjo uporabe gumba za izbiro programa. Vsak program je omejen z najvišjo stopnjo hitrosti obratov ožemanja, ki ustreza tipu tkanine, zato bodite pozorni na izbiro primernega programa. Perilo razvrstite glede na vrsto tkanine, barve, stopnjo umazanije in najvišjo dovoljeno temperaturo vode pri izbiri programa. Če perilo ni zelo umazano, vam svetujemo, da vedno izberete najnižjo možno temperaturo, saj višja temperatura pomeni tudi večjo porabo energije.

Programi_1

Pralni stroji Beko vsebujejo, različno od modela, 15 oziroma 16 glavnih programov in 2 do 4 pomožne programe, vsak od njih pa je namenjen določeni vrsti perila ali načinu pranja. Najbolj običajen program je program za pranje bombažnega perila, kot je spodnje perilo, prevleke za odeje in blazine, kopalni plašči in podobno, stroj pa perilo opere v daljšem ciklu učinkovitega pranja. V primerjavi s programom za bombaž program za pranje sintetike opere perilo z manjšo intenzivnostjo in v krajšem ciklusu, program pa je namenjen pranju srajc, bluz in sintetično/bombažnega mešanega perila. Program je primeren tudi za pranje zaves, pri čemer vključite funkcijo predpranja in v glavni predal vstavite manjšo količino pralnega sredstva, medtem ko v predal za predpranje ne vstavite čistila.

Volnena oblačila se med pranjem pogosto poškodujejo zaradi trdote vode in trenja ob neposrednem stiku s površino bobna, zato so določeni modeli pralnih strojev Beko opremljeni s programom za pranje volne, pri čemer je Woolmark ® odobril program za pranje volnenih oblačil, ki natančno odmerja količino vode in nadzira gibanje bobna. Volnena oblačila se nežno obračajo v bobnu tekom celotnega cikla pranja. Vaše perilo se bo v primerjavi s programom za sintetiko opralo z nežnejšim ciklom pranja, med pranjem pa se ne bo izvajala vmesna centrifuga.

Programi_2

Beko ima na voljo poseben program za temnejša sintetična ali bombažna oblačila. Program oblačila pere pri nizkih temperaturah in nizkih vrtljajih ter pri izpiranju porabi več vode. Program za temnejša oblačila pere polovično napolnjen boben pri 30 do 40 °C. Pri pranju temnih oblačil priporočamo tekoče čistilno sredstvo, oziroma tekoče čistilno sredstvo za volnena oblačila. Pri pranju srajc svetujemo, da jih perete ločeno od ostalega perila in uporabite program za srajce, saj jim z njegovo uporabo lahko podaljšate življenjsko dobo. Za zagotavljanje kakovosti pranja je zasnovan tako, da je najvišja nastavljena temperatura 40 °C, gibanje bobna pa je zmanjšano. Če ste ljubitelji športnih dejavnosti, vam priporočamo nakup pralnega stroja s programom za pranje športnih oblačil, ki perilo opere pri 40 °C in je priporočljiv za manj umazana sintetična/bombažna športna oblačila.

Poleg uporabe programa za volnena ali občutljiva oblačila, lahko za pranje to vrstnih tkanin uporabite tudi program za ročno pranje, ki je nadvse primeren za oblačila, ki so označena z etiketo »ne prati v pralnem stroju« in za katera velja priporočilo za ročno pranje. Ta program pere s ciklusom blage intenzivnosti, med katerim se oblačila ne poškodujejo.

Če ste ljubitelj hišnih ljubljenčkov in ponosni lastnik zvestih štirinožnih prijateljev, smo pri Beku za vas razvili odlično rešitev. Ta izjemna funkcija med pranjem s perila odstrani vse dlake in poskrbi za popoln videz vašega perila. Ob vklopu funkcije vaš pralni stroj običajnemu pranju doda predpranje in dodatne cikle izpiranja. Program preprečuje tudi alergije z odličnim odstranjevanjem dlak in je testiran in odobren s strani združenja Allergy UK.

Izbrani modeli pralnih strojev Beko imajo program za parno osvežitev oblačil »Steam Therapy«, ki s pomočjo pare v le dvajsetih minutah osveži vaša občutljiva oblačila, saj para izredno dobro absorbira vonjave. Program je namenjen tudi lažjemu likanju, saj zmanjšuje gibe na suhem perilu, tako da jih rahlo navlaži in s tem omogoča preprost ter hiter način likanja. Za najbolj zahtevne uporabnike je Beko pripravil tudi program za nego vodoodpornih oblačil, ki s pomočjo posebne impregnacijske tekočine naredi vaša oblačila vodoodporna in odporna na madeže, pri čemer oblačilo obdrži vse svoje lastnosti, kot so prožnost in zračnost.

Programi_3

Bekovi strokovnjaki so razvili tudi poseben program »StainExpert« – Strokovnjak za madeže, ki je namenjen odstranjevanju vseh, tudi najbolj trdovratnih madežev. Program učinkovito odstrani madeže, ki nastanejo zaradi kave, čaja, sadni sokov, madežev na ovratniku, solatnega preliva, majoneze, kečapa, ličil, krvi, znoja, rdečega vina, pudinga, blata, zdroba, čokolade, trave, jajc, otroške hrane, strojnega olja, kokakole, masla, marmelade, curryja in premoga.

Z upoštevanjem proizvajalčevih navodil za uporabo, pravilne razvrstitve perila in izbiro pravega programa pranja, bo vaše perilo vedno skrbno negovano, obstojnost barv in življenjska doba pa veliko daljša.

Komentarji