Beko Blog
Bivanje in dom

Nasveti za pranje perila 2. – pravilna uporaba čistilnega sredstva

Napisal: Tomaž Zajšek - 20. 1. 2016

Na prvi pogled se zdi, da ni pomembno, na kakšen način in kako dodajamo pralno sredstvo, vendar je od njegove pravilne uporabe odvisna kakovost pranja, kar pa v veliki meri lahko vpliva tudi na samo življenjsko dobo vaših oblačil.

Dodajanje pralnega sredstva

Predal za vstavljanje čistilnih sredstev je pri pralnih strojih Beko sestavljen iz treh delov, in sicer predala za predpranje (I), glavno pranje (II) in predala za mehčalec (III). Detergent in mehčalec vedno vlijte pred zagonom pralnega stroja in nikoli ne odpirajte predala za pralno sredstvo, medtem ko cikel pranja že poteka. Če za pranje uporabljate vrečko z detergentom ali pralno kroglico ne izberite programa s predpranjem. Vrečko ali kroglico z detergentom vstavite v boben sočasno s perilom. Če uporabljate tekoče pralno sredstvo se prepričajte, da ste ga vstavili v predel, ki je namenjen glavnemu pranju (predel II).

Pranje_1_3

Izbira pralnega sredstva

Izbira vrste pralnega sredstva je odvisna od vrste in barve materiala perila, zato za pranje belih in barvnih oblačil uporabljajte različen detergent. Občutljivo perilo perite s posebnim pralnim sredstvom, ki je namenjeno za pranje občutljivega perila. Svetujemo, da za pranje temnih oblačil, volne in odej uporabite tekoči detergent, pri tem pa uporabite samo detergente, ki so namenjeni pranju s pralnim strojem.

Prava količina pralnega sredstva

Količina detergenta je odvisna od količine perila, umazanije in trdote vode. Pozorno preberite navodila proizvajalca pralnega sredstva in se držite priporočene količine, saj boste s tem preprečili penjenje, slabo izpiranje, čezmerne stroške, s tem pa boste poskrbeli tudi za varovanje okolja. Za majhne količine oblačil brez trdovratnih madežev uporabite majhno količino pralnega sredstva, oziroma ga uporabljajte v priporočenih količinah.

Uporaba pralnega sredstva in ostalih sredstev za pranje

Pralno sredstvo vedno vstavite v predelek za glavno pranje – št. »II«, pri tem pa uporabljajte pokrovček za merjenje količine pralnega sredstva in sledite navodilom na embalaži. Če uporabljate tekoči detergent in se vam zdi pregost, ga lahko razredčite z malo vode ter ga šele nato vlijte v predelek za tekoča pralna sredstva. Kadar uporabljate funkcijo za časovni zamik začetka delovanja ne uporabljajte tekočega pralnega sredstva, saj obstaja možnost, da bodo na oblačilih vidni madeži.

Tekoči škrob ali škrob v prahu dodajte v prekat za mehčalec, pri tem pa v istem pralnem ciklu ne uporabljajte mehčalca in škroba. Po uporabi škroba obrišite notranjost stroja z mehko in čisto krpo.

Pri uporabi belila izberite program s predpranjem, belilo pa dodajte pred začetkom pranja. Pri tem postopku v prekat za predpranje ne vstavljajte pomivalnega sredstva. Uporabite majhno količino belila in oblačila temeljito izperite. Tako se boste izognili draženju kože. Kadar uporabljate belilo na osnovi aktivnega kisika, sledite navodilom na embalaži in izberite program, ki pere pri nizki temperaturi, belila in pomivalnega sredstva pa nikoli ne uporabljajte tako, da ju zmešate. Uporabite majhno količino (50 ml) belila in temeljito izperite oblačila. Tako se boste izognili draženju kože. Sredstva za beljenje ne vstavite neposredno na perilo in ga ne uporabljajte za barvna oblačila.

Pranje_1_7

S pravilno uporabo čistilnih sredstev bodo vaša oblačila vedno skrbno negovana, poleg tega pa se bo podaljšala tudi življenjska doba vašega pralnega stroja. S pomočjo pametnih rešitev izbranih modelov pralnih strojev Beko s tehnologijo AquaFusion, pa boste poleg električne energije in vode prihranili tudi pri porabi detergenta. Pralni stroji, ki nimajo sistema varčevanja detergenta (AquaFusion), med postopkom pranja izgubijo skoraj 25% odstotkov detergetna, zahvaljujoč tej napredni tehnologiji pa se izguba zmanjša. Poleg varovanja okolja boste tako lahko prihranili kar do 5,5 kg detergenta letno.

Nasvete za pravilno pripravo perila si preberite tukaj.

Komentarji