Beko Blog
Nasveti

Nasveti za pravilno zamrzovanje živil

Napisal: Tomaž Zajšek - 6. 8. 2015

Zamrzovanje hrane je priročen način za shranjevanje odvečne hrane ali jedi, ki jo lahko pripravimo za vnaprej. Da bi zagotovili svežino, teksturo in kakovost zamrznjenih živil, je pomembno vedeti, kako živila pripraviti, saj se načini zamrzovanja po posameznih vrstah jedi med seboj razlikujejo.

Za varno zamrzovanje mora temperatura zamrzovalnika dosegati vsaj -18 °C, najbolje pa je, da doseže temperaturo -24 °C. Zamrzovanje sveže hrane je mogoče le z uporabo zamrzovalnika za globoko zamrzovanje, ki je označeno s štirimi zvezdicami, zato se pred nakupom prepričajte, da bo vaš novi zamrzovalnik dobro služil svojemu namenu.

Zamrzovanje_8

Pri zamrzovanju tekoče hrane se prepričajte, da posode ne napolnite do roba, saj se prostornina tekočine med procesom zamrzovanja poveča za približno 1/10, pred zamrzovanjem pa živilo ohladite v hladilniku. Nikoli ponovno ne zamrzujte že odtajanih živil in preprečite, da bi predhodno zamrznjena živila prišla v stik s sveže vneseno hrano v zamrzovalniku. Da bi ohranili svežino in kakovost hrane jo zamrznite v najkrajšem možnem času, izogibajte pa se zamrzovanju velikih količin hrane naenkrat, pri tem pa bodite pozorni, da bo okoli posode dovolj prostora, ki omogoča učinkovito kroženje hladnega zraka. Pri zamrzovanju je prav tako pomembno, da posodo ali vrečko za shranjevanje označite z nalepko, na kateri naj bo zabeležen datum in vsebina zamrznjenega živila. To vam ne bo olajšalo le prepoznavanja zamrznjenih živil, temveč tudi pomagalo voditi evidenco o datumu vstavitve živila v zamrzovalnik.

Zamrzovanje mesa

Rdeče meso in perutnino pred zamrzovanjem predhodno ohladite v hladilniku, šele nato ga vstavite v zamrzovalnik. Pred zamrzovanjem odstranite embalažo, v kateri je meso pakirano, saj to vrstni stiropor ni odporen proti vlagi in lahko pripomore k temu, da bo meso po odmrznitvi suho ter bo izgubilo barvo, okus in teksturo. Prav tako se izogibajte zamrzovanju pečenega ali že ocvrtega paniranega mesa. Večje kose mesa narežite na velikost porcij, pri tem pa odstranite čim več kosti, ki bodo jemale prostor v zamrzovalniku. Predlagamo, da v posamezni zamrzovalni vrečki zamrznete le dva kosa mesa, ki ju pred zamrzovanjem lahko premažete z manjšo količino oljčnega olja. Ker se meso z dodatkom olja lahko shrani največ za 3 mesece, brez olja pa 12 mesecev, lahko olje dodate tudi po odtajanju mesa. Manjša perutnina se lahko zamrzne v enem kosu, medtem ko je večjo priporočljivo zamrzniti razkosano na več manjših kosov. Meso divjati je potrebno razkosati 24 ur po zakolu.

Zamrzovanje_blog_1

Zamrzovanje rib

Če je riba težja od 1 kg jo narežite na kose, očistite in za eno do dve uri postavite v zamrzovalnik. Ko riba zamrzne jo položite z glavo navzdol v ledeno vodo, da se ustvari plast ledu in jo šele nato skrbno zapakirajte v aluminijasto folijo, pri tem pa pazite, da iztisnete ves zrak. Pred uporabo ribo odtajajte v hladilniku ali pa jo pripravite popolnoma zamrznjeno. Morska hrana ohrani svežino in svojo hranilno vrednost, če je na hitro zamrznjena.

Zamrzovanje sveže zelenjave

Da bi sveža sezonska zelenjava ohranila svojo barvo, okus in raven vitamina C, naj bo zamrznjena po metodi hitrega zamrzovanja. To pomeni, da morate zelenjavo najprej kuhati v vreli vodi približno eno do dve minuti, takoj zatem pa jo postavite za eno minuto v ledeno mrzlo vodo. Posušite jo in položite na pladenj, pri tem pa pazite, da bo med posameznimi kosi dovolj prostora ter jo na ta način vstavite v zamrzovalnik. Ko ste prepričani, da je zelenjava zamrznjena jo shranite v plastični vrečki ali vakuumsko zaprti posodi, saj na ta način ohrani vso svojo svežino. S pomočjo hitrega zamrzovanja lahko shranite brokoli, papriko, grah, špinačo, koruzo in buče, čas kuhanja zamrznjene zelenjave pa je za eno tretjino krajši od sveže nabrane zelenjave. Zamrznjeno zelenjavo je treba kuhati v vreli vodi ali olju brez predhodnega odmrzovanja, medtem ko je zdrobljeno zamrznjeno zelenjavo pred kuhanjem treba delno odtajati. Zaradi vsebnosti velike količine vode za zamrzovanje niso primerne kumare in zelena solata ter preveč zrela zelenjava.

Zamrzovanje sadja

Določena vrsta sadja zori tudi po obiranju, ta pojav pa določa tudi način njegovega shranjevanja, pri čemer lahko zamrznemo le sadje, ki je zrelo. V nasprotnem primeru ga moramo pred zamrzovanjem hraniti pri sobni temperaturi, že zrelo sadje pa pred zamrzovanjem hranimo v hladilniku. Če je sadje preveč zrelo priporočamo, da mu odstranite morebitne gnile dele in ga sveže stisnjenega z majhnim dodatkom limoninega soka zamrznete. Zamrznjeno sadje po odtajanju lahko uživate surovo ali uporabite za marmelade, kompote in sadne pite. Svetujemo, da sadju pred zamrzovanjem dodate sladkor, saj bo tako zadržal svoj vonj in okus, pri tem pa ga lahko shranite v plastični posodi; v nasprotnem primeru pa ga shranite v plastični vrečki. Sadje pri zamrzovanju poveča svoj volumen, zato se prepričajte, da bo v posodi za zamrzovanje dovolj prostora.

Zamrzovanje_blog_4

Zamrzovanje kuhane hrane

Pri zamrzovanju kuhane hrane je dobrodošlo, da hrana ni preveč začinjena, saj nekatere začimbe pri daljšem shranjevanju spremenijo okus hrane, ki lahko postane oster in kisel. Čas shranjevanja zamrznjene kuhane hrane je odvisen od vrste uporabljenih olj pri kuhanju. Olja ali masti, ki odgovarjajo daljšemu zamrzovanju so margarina, goveja mast, olivno olje in maslo, dolgotrajnemu zamrzovanju pa se izogibajte pri hrani, ki je pripravljena s pomočjo olj oreščkov in svinjske masti.

Zamrzovanje slaščic

Za zamrzovanje so primerne slaščice, kot so skutine sadne pite, kremne rezine, torte in pecivo, pri čemer je treba kremne rezine zamrzniti še sveže. Zamrznjen žele, marmelado in sadje, ki ga nameravate uporabiti za pripravo slaščic predhodno odtajajte, saj bo v nasprotnem primeru vaše pecivo preveč mehko. Za zamrzovanje slaščic uporabite primerne posode, odsvetujemo pa shranjevanje s pomočjo aluminijaste folije, saj se testo lahko prilepi na takšen material. Odtajane kremne rezine postavite za 5 do 10 minut v predhodno ogreto pečico na 150 do 200 °C, saj bodo v primerjavi s sobno temperaturo ohranile svežino in okus.

Zamrzovanje mlečnih proizvodov in jajc

Mleko in rastlinsko olje nista primerni živili za zamrzovanje, medtem ko maslo lahko shranite v zamrzovalniku. Celih jajc v lupini ne morete zamrzniti, jajčni beljak in rumenjak pa lahko zamrznete ločeno ali vmešano. Jajca morate odmrzniti v hladilniku in uporabiti takoj. Pred zamrzovanjem večje kose sira narežite na manjše kose in jih shranite ločeno, saj boste na ta način preprečili nastanek plesni, odtajan sir pa lahko uporabite za ribanje in pripravo različnih omak in peciv.

Z zamrzovalnimi omarami in zamrzovalnimi skrinjami Beko bodo vaša zamrznjena živila vedno varno in kakovostno shranjena. Pripravite si popolno ozimnico in popestrite svoja kulinarična doživetja tudi v mesecih, ko svežega sadja in zelenjave ni ravno na pretek. Pa še natanko boste vedeli od kje je prišla vaša zelenjava.

ozimnica2

Komentarji