Beko Blog
Nasveti

Ozimnica je ponovno »in«

Napisal: Sandra Bratuša - 10. 8. 2015

Čeprav je pred nami še kar nekaj poletnih toplih dni, nekateri niti še na dopustu nismo bili, pa imamo v mislih že ozimnico. Da, prav ste slišali, ozimnico, ki so jo naše mame in stare mame redno pripravljale. In je kasneje nekako utonila v pozabo, saj je bilo ceneje in bolj preprosto kupiti že vloženo zelenjavo ali pa pripravljeno marmelado. A zdaj se počasi vrača. Malo nostalgije, cenovno je lahko bolj ugodna in pa bolj zdrava, če jo pripravimo sami.

Ozimnica_2

 Ko pomislim na ozimnico, se mi v spomin prikrade vonj po kisu za vlaganje in pečenih paprikah. Nostalgija na čas, ko sem s staro mamo kar nekajkrat na dan morala na tržnico, da je nakupila vse potrebno za vlaganje in je mene izkoristila za nosača. Seveda mi je šlo takrat to pošteno na živce, danes pa je lep spomin, ki ga bom vsekakor obudila. In ko se pogovarjam s prijateljicami, ugotavljam, da tudi one vse pogosteje ozimnico pripravljajo doma, no mogoče ne za celo zimo, a z nekaj kozarci vloženih kumaric, paprik ali vkuhane marmelade, se pa že pohvalijo.

Ozimnica_4

Priprave

Seveda je za ozimnico potrebno kar nekaj priprav. Najprej pomislite na to, kaj vse bi radi pripravili za zimo, od sadja, zelenjave, začimb, marmelad in sokov. Ni ozimnica samo tisto, kar vložite v kozarec, je tudi hrana, ki jo zmrznete ali posušite. Nato preverite, ali imate dovolj steklenih kozarcev, steklenic, posodic, pokrovov, zamaškov in vrečk. Izkoristite lep sončen dan in vse dobro operite ter osušite. Tako prvi del je za vami. Nato je treba vedeti, kaj vse bi želeli pripraviti za zimo. Izračunajte, koliko približno potrebujete na primer vloženih paprik, ajvarja in drugih jedi, ki bodo prišle v poštev takrat, ko jih ne bo mogoče kupiti na tržnici. Pametno je tudi ločiti sladko od slanega. Tako na primer en dan vlagate marmelade, drug dan paprike, zelene paradižnike, vkuhavate mogoče ajvar. Spet en dan rezervirajte za sušenje sadja. Lahko ste tudi malce bolj izvirni in se lotite tudi priprave pesta na razne načine. Lahko ga recimo zamrznete v olivnem olju v posodicah za led. Kasneje jih lahko prestavite v plastične vrečke, da jih boste imeli vedno pri roki.

Zamrzovanje

Kolikokrat ste hrano zamrznili samo tako, da ste jo dali v vrečko in zbasali v zamrzovalno skrinjo ali pa v predel za zamrzovanje v hladilniku? Ste kdaj pomislili, da je eden boljših načinov zamrzovanja hrane ta, da jo lepo razporedite po porcijah? Namesto da vse skupaj natrpate v eno vrečko, vzemite več manjših in razporedite na primer meso tako, da bo za enkratno uporabo. Če recimo pripravljate golaž za ozimnico, potem ga tudi lepo razporedite po porcijah. Ko pa se lotite zamrzovanja sadja, pazite, da to ni mokro in zmečkano.

Sušenje

Letos sem se odločila malce več pozornosti nameniti sušenju sadja in tudi zelenjave. Za to bom uporabila pečico pa tudi sonce. Za sadje oziroma zelenjavo je pri sušenju pomembno, da ju popolnoma osušite, preden pričnete s postopkom. Nato ju narežite na manjše koščke in razporedite po papirju za peko. Sušite na približno 90 stopinj v na pol odprti pečici. Če pa želite proces nekoliko pospešiti, potem pečico zaprite. Sušenje naj traja od 6 do 8 ur, odvisno od tega, kaj sušite. Ko je postopek končan, sadje oziroma zelenjavo, ki ste ju posušili, ohladite in preložite v kozarce in uporabljate kar nekaj mesecev.

ozimnica_3

Sušeni paradižniki

Za konec sem prihranila nekaj nasvetov za sušeni paradižnik. Niti misliti si ne morete, kako lahko z njim obogatite svoje jedi. A kaj, ko ga po navadi nimate pri roki ali pa nanj preprosto pozabite in ga zato tudi kupite ne. V Italiji pa skorajda ni prave dobre gospodinje, ki ga ne bi imela vedno doma, tiste najboljše pa se lahko pohvalijo, da so ga posušile same. In zakaj ga ne bi tudi vi. Proti koncu poletja gre h koncu tudi paradižnik, po vrtovih ga veliko zgnije in zakaj ga ne bi pripravili za kasneje. Paradižnik torej lahko sušite na soncu, v pečici ali v dehidratorju, če ga seveda imate doma. Potrebujete le zelo zrel paradižnik, ki pa naj ne bo preveč mehak. Čas sušenja pa je odvisen od tega, koliko je paradižnik voden in mehak. Običajno se od približno dve in pol kile svežega paradižnika dobi 2 skodelici po 250 ml posušenega. Sušite lahko tudi češnjev paradižnik. Vendar pa brez majhnih zvijač ne bo šlo. Tako vam zaupam zanimiv način za odstranjevanje paradižnikove lupine. Zavrite vodo in vanjo za minuto ali še malo manj dajte po nekaj paradižnikov naenkrat. Nato jih vzemite ven in takoj preložite v posodo z vodo, v katero ste dali nekaj kock ledu. Paradižnikova lupina bo šla kar sama stran. Seveda pri sušenju paradižnika ta postopek ni potreben, saj ga večina suši prav z lupino vred.

Dodaten namig

Paradižnik prepolovite in po želji odstranite semenje ter ga narežite na štiri dele. Pred samim sušenjem ga lahko malce posolite in dodate baziliko, origano ali pa materino dušico. Če boste paradižnik sušili v pečici, kar je najbolj verjetno, jo segrejte na 65 stopinj, paradižnik položite na papir za peko in vse skupaj nato preložite na rešetko pečice. Tako pripravljen se mora paradižnik sušiti od 10 do 20 ur. Ko je posušen, ga pustite približno pol ure na sobni temperaturi. Preložite ga v plastične vrečke in jih dobro zaprite, po možnosti vakuumsko. V zamrzovalniku ga imate lahko tudi do 12 mesecev, v hladilniku nekaj tednov, lahko pa ga vložite tudi v olivno olje.

Torej, bodite letos v trendu in se lotite ozimnice, s kakšnim kozarcem marmelade, vloženih kumaric, posušenimi paradižniki pa lahko koga tudi obdarite.

Komentarji