Beko Blog
Nasveti

Paprika malo drugače

Napisal: Anže Gombač - 8. 8. 2016

Paprika je v vseh svojih različicah ena izmed najbolj poznanih in tudi najbolj uporabnih zelenjadnic. Je ena najpomembnejših zelenjadnic na svetu. Obstaja veliko različnih oblik, velikosti in barv. Lahko so rumene, svetlo in temno zelene, oranžne, rdeče ali rjave barve, pa tudi intenzivno vijolične.

red and green peppers growing in the garden

Priprava paprike je sicer zelo široka, vendar največkrat omejena na polnjenje z mletim mesom ali gobami z rižem, pečenje na žaru, vlaganje v kis ali pripravo ajvarja ter seveda sveža v solati s paradižnikom in kumarami.

Po mojem okusu se paprike najlepše podajo v različnih omakah. Za začetek priporočam pripravo nežne omake iz paprike z ribo…

sea bass fillet

Pečen file brancina v omaki rumene in rdeče paprike

Sestavine:

Priprava:

  1. Rumeno in rdečo papriko očistimo in narežemo na trakove, šalotko očistimo in jo narežemo na drobne kockice.
  2. Vse skupaj prepražimo na olivnem olju, dodamo janeževi zvezdi in zalijemo z vermutom. Pokuhamo (približno dve minuti) in dodamo bel balzamični kis ter zalijemo z malo vode. Solimo in dodamo svežo, na grobo narezano baziliko.
  3. Vse skupaj zmiksamo v blenderju in omaka je pripravljena.
  4. Nato sfiliramo brancina, da dobimo dva lepa fileja, ki ju še prepolovimo. Fileje zarežemo po koži in jih solimo. Tako pripravljene popečemo na olivnem olju. Najprej na koži, ki predstavlja 90% peke fileja, ko postane meso belo, fileje še obrnemo za par sekund.
  5. Na globok krožnik polijemo omako iz paprik, na omako postavimo file brancina in pokapamo z olivnim oljem.
  6. Paprika kot priloga s svojimi barvami poživi marsikatero jed na krožniku.

Horizontal photo of a fork holding a single piece of yellow bell pepper with salad and plate in background

Poleg estetske ima paprika tudi visoko prehransko in zdravilno vrednost. Po vsebnosti vitaminov je med zelenjavo na prvem mestu. Vsebuje vitamin C (od tri do petkrat več kot limone), E vitamine iz skupine B ter minerale fosfor, kalij in železo. Posebej zdravilne učinkovine so karotinoidi, močni antioksidanti in kapsaicin v pekoči papriki in feferonih, ki krepi prebavila, srce in ožilje ter deluje antidepresivno, aseptično ali kot diuretik in močan afrodiziak. Predvsem je pomembno, da je paprika zrela, sicer vsebuje manj zdravilnih sestavin, je manj okusna in težje prebavljiva.

Papriko lahko pripravimo tudi v sladko kisli različici omake, ki se posebno dobro poda k pečenemu svinjskemu mesu…

Komentarji