Beko Blog
Lifestyle

Počitnice je lepo preživeti tudi doma

Napisal: Sandra Bratuša - 25. 5. 2015

Odgovor na tisto večno vprašanje, kam oditi na poletni oddih, oziroma kje boste letos poleti dopustovali, je lahko popolnoma preprost. Doma bom. Da, prav ste prebrali: doma. In čudovito bo.

 Piknik_doma

Prednosti počitnikovanja doma
Ideja, da bi letošnje počitnice preživela kar lepo doma, se mi je porodila popolnoma spontano. Najprej sem razmišljala, kam bi odpotovala. Zapletla sem se v vse tiste lepe destinacije in na koncu sploh nisem več vedela, kam si želim odpotovati. Na lepem me je prešinila misel, če bi bila doma in izkoristila vse, kar ponujata mesto in dežela v kateri živim. Idejo sem delila še z nekaj prijatelji in odločili smo se, da jo uresničimo skupaj. S prijatelji smo že nekajkrat ob večerih sedeli ob dobri hrani in pijači ter ustvarjali načrte, kaj vse bomo počeli. Gledali smo prospekte, brskali po spletu in odkrivali lepe, nam še neodkrite kotičke. Naposled smo strnili ideje in pripravili super načrt za nepozabno avanturo kar v svoji neposredni bližini.

Organizacija
Tudi za preživljanje počitnic doma je treba narediti načrt. Lokalno okolje po navadi skriva še veliko neodkritega in na koncu boste prav presenečeni, kaj vse lahko počnete. Prelevite se v popolnega turista in se podajte do turistično-informativne točke, kjer boste dobili veliko napotkov, kam iti in kaj početi. Ko sem se odpravila tja, sem bila prav prijetno presenečena, kaj vse skriva moje mesto. Oziroma ne skriva, sama sem bila dokaj brezbrižna in nevedna, saj se mi je vedno zdelo, da v njem ni ničesar vredno ogleda. Da kasneje ne bi prihajalo do trenj, se je o dejavnostih, ki bi jih radi počeli koristno posvetovati tudi s preostalimi člani družine ali prijatelji. Svetujem, da sproti določate, kaj boste počeli tisti dan.

KovcekRecite ne vsakdanjim opravilom
Kadar za počitnice ostanete doma, se lahko kaj hitro zapletete v rutinska opravila. Najbolje, da se nalog, kot so pospravljanje in urejanje stanovanja lotite takoj na začetku in z vsemi opravili zaključite še pred začetkom počitnic. Nikar si ne recite, da boste vsak dan nekaj postorili. Ne pozabite, na počitnicah ste, pa čeprav spite v svoji postelji. Ne belite si glave zaradi nezlikanega perila, prah na vrhu omare pa vas bo ravno tako počakal. Poleg tega dajte drugim vedeti, da četudi ste doma, ne boste dosegljivi, če bo šlo na primer v službi kaj narobe. Vas enostavno ni. Ne glejte elektronske pošte in ne odgovarjajte nanjo. Naredite si samodejni odgovor, od kdaj do kdaj vas ni. V službi bodo zmogli tudi brez vas.

Novim dogodivščinam naproti
Vsakdo ima v svojem mestu priljubljeno kavarno, restavracijo oziroma se zadržuje bolj ali manj v tistem delu, kjer se najbolje počuti ali mu je blizu. Pa ste kdaj pomislili, da vaše mesto ponuja še mnogo drugih, neraziskanih kotičkov? Ko jih boste odkrili, boste popolnoma presenečeni nad tem in se počutili, kot bi prišli v neko novo mesto. Poglejte na primer tudi, kateri koncerti so v tistem času, ko boste počitnikovali. Ker smo vsi kar nekako leni in se redko zvečer kam odpravimo. Zato izkoristite priložnost, pojdite zvečer ven, saj vam zjutraj ni treba zgodaj vstati. Naslednji dan lahko obiščete muzej, slikarsko razstavo … Torej, počnite vse to, kar bi počeli v nekem drugem mestu, samo v svojem ne.

Bodite varčni, a ne skopi
Ko se enkrat odločite, da boste tokrat proste dni preživeli doma, to pomeni, da boste tudi privarčevali kar lep kupček denarja. Če ne drugega, vam ne bo treba plačevati hotela ali apartmaja. Tudi s hrano lahko veliko privarčujete, vendar pa pazite, da se ne ujamete v past. Kuhanje med počitnicami ni vedno zabavno. Zato si le privoščite obisk restavracije. Mogoče ne prav vsak dan, vendar pa tu in tam le pojdite in preživite kakovosten čas s svojimi najdražjimi oziroma prijatelji. Tudi obisk wellness centra bo dobrodošel, mogoče kakšna masaža. Skratka dejavnosti, ki jih lahko počnete, je res veliko.

SpominiPoskrbite za spomine
Ker ste pač doma, boste mogoče pozabili, da lahko vse, kar počnete, tudi dokumentirate. No, danes, s pametnimi telefoni, iPadi in iPodi je to sicer zelo težko, pa vendarle. Fotografirajte, snemajte, naredite foto album, ki je zares čudovita oblika spominov in dandanes že prava redkost. In ko vas bo kdo vprašal, kje ste bili, naj vam ne bo nerodno odgovoriti. Lahko se boste pohvalili s tem, kaj vse ste počeli, kako lepo ste se imeli in na koncu tudi spočili. Marsikdo na počitnicah sanja o svoji udobni postelji. Vi pa ste v njej spali vsak dan, a kljub temu počitnikovali. In to zelo kakovostno. Na delo se boste vrnili spočiti, polni lepih spominov in brez glavobola, koliko denarja ste zapravili.

Komentarji