Beko Blog
Priprava in shranjevanje hrane

Praznik jesenskih dobrot in dobre letine

Napisal: Anže Gombač - 8. 11. 2017

Že od nekdaj se je jeseni, ko so bili pridelki varno pospravljeni v kaščah in kleteh, praznovalo in veselilo v zahvalo za dobro letino. Kasneje je praznovanje zaznamoval lik zelo priljubljenega svetnika, svetega Martina, ki goduje v tem času, natančneje 11. novembra.

Danes je martinovanje predvsem praznik pridelovalcev in ljubiteljev vin. Martin namreč velja za tistega, ki iz mošta naredi vino. Praznik vina seveda spremlja tudi obilica hrane. Najbolj značilna je Martinova gos. Legenda pravi, da se je Martin, ki je bil zelo skromen človek, skril med gosi, ko so ga iskali, da bi mu sporočili, da je izvoljen za škofa. Gosi so ga s svojim oglašanjem izdale, zato se za kazen na ta praznik pripravi pečeno gos, tudi raco ali katero drugo vrsto perutnine. K perutnini obvezno spadajo tudi mlinci, rdeče zelje ter jedi iz kostanja, jabolk in kakija. In seveda nepogrešljivo mlado vino.

Martinovanje je zelo priljubljen praznik in k praznovanju spadajo seveda tudi sladice. To ‘sladko obdobje’ pa se do Novega leta samo še stopnjuje. Med jesenskimi sladicami zagotovo prevladuje jabolčni zavitek ali po domače ‘štrudelj’ v vseh mogočih kombinacija in oblikah. Tudi bučni zavitek. Manj pa se lotevamo priprave sladic na primer iz kostanja, ker so zamudne, vendar se da z nekaj triki zadevo zelo poenostaviti. Pripravo kostanjevega pireja, ki je velikokrat osnova za pripravo sladic, lahko poenostavimo tako, da še vroč kuhan kostanj po dolgem prerežemo in polovice stisnemo skozi stiskač za česen. Kostanjev pire je v trenutku pripravljen. V večjih trgovinah pa lahko kupimo tudi zamrznjenega.

Eden od značilnih sadežev jeseni je tudi kaki. Poln vitaminov (predvsem C, A in kompleks vitamina B), mineralov, antioksidantov in vlaknin, zaradi česar je zelo zdrav, če ne celo zdravilen in ga zato preprosto moramo uvrstiti na jesenski jedilnik. Prednost je tudi v tem, da je pridelava kakija naravi prijazna, saj dreves in plodov ni potrebno škropiti s pesticidi. Nič čudnega, da je bil nekoč hrana bogov.

Moj predlog za ‘top’ Martinov meni je sledeč: za hladno predjed carpaccio dimljenih gosjih prsi na marinirani berivki, nato juha iz žametne buče, sledi glavna jed račji konfit z dušenim rdečim zeljem in mlinci ter za piko na i, lahka kostanjeva tortica z gozdnimi sadeži.

 

Recepti iz članka:

Komentarji