Beko Blog
Bivanje in dom

Prednosti kombinirane pečice z mikrovalovi

Napisal: Darja Medič - 6. 3. 2019

Priprava jedi v pečici je običajno rezervirana za vikende, ko imamo čas za pripravo bolj kompleksnih jedi in na obisku več ljudi, da “opravičimo” potratnost energije. S tehnologijo TalentChef boste jedi pripravili hitro in varčno.

Mikrovalovne pečice so desetletja nazaj v naše domove prišle kot zadnji krik tehnološkega razvoja v gospodinjskih aparatih, danes pa so prisotne v skoraj vsakem domu. Veljale so za hitro rešitev za pogrevanje in odmrzovanje jedi, topljenje čokolade in masla ali pripravo pokovke za filmski večer – in če si priznamo, jih večina prav za takšne stvari mikrovalovke tudi uporablja. Ko pride do kuhanja in priprave jedi v mikrovalovni pečici pa se tega lotevajo le najbolj pogumni, saj priprava jedi v mikrovalovni pečici še vedno velja za zapleteno in nezdravo rešitev.

Skoraj vsak dom ima pečico, ki jo največkrat prižgemo ob vikendih, ko imamo več časa za pripravo hrane, takrat pa se ob mizi običajno zbere tudi več jedcev, saj ob pečici še vedno naprej pomislimo na ogromno porabo energije, zato moramo njeno porabo »dobro opravičiti«.

Kombinirana pečica z mikrovalovi BCW15500XG je pravi odgovor na takšne pomisleke, saj poleg tega, da pri kombinirani peki občutno skrajša čas priprave jedi tudi prihrani energijo. Odlična izbira je zato, ker jo lahko uporabljate samo kot mikrovalovno pečico, običajno pečico ali pa kot kombinirano pečico.

5 razlogov za kombinirano peko z mikrovalovi:

Pri kombinirani peki toplota prehaja v jedi od znotraj navzven s pomočjo mikrovalov, ki delujejo na vodne molekule, pa tudi od zunaj navznoter s pomočjo toplega zraka. Tako so jedi pripravljene do popolnosti.

Mikrovalovi bodo poskrbeli, da bo meso odmrznjeno v precej kratkem času, s čimer se izognete nevarnosti nabiranja bakterij na mesu, jed pa lahko začnete pripravljati takoj. Tako vam ni treba že zvečer razmišljati, kaj boste odmrznili za kosilo naslednjega dne.

Najboljši čas priprave hrane je hitra priprava – zato hitro pripravo hrane v voku ali na pari pri visoki temperaturi enačimo tudi z zdravim načinom priprave. Zaradi krajšega časa priprave jedi hrana zadrži večino svojih hranilnih snovi in ohrani svoj naravni okus in lastne sokove, posledično pa vam ni potrebno dodajati dodatnih začimb za ohranjanje specifičnega okusa. Prav tako je za pripravo jedi potrebno manj ali nič olja.

Kombinirana pečica z mikrovalovi omogoča bolj fleksibilno peko kot običajna mikrovalovna pečica, saj združuje najboljšo kombinacijo priprave jedi. Združuje moč mikrovalov, žara in konvekcijske peke (peke s pomočjo kroženja vročega zraka). Tako lahko jedi grejete, pečete in hrustljavo zapečete, kot to naredite v običajni pečici – le da porabite precej manj časa – včasih tudi do polovico manj.

Pri običajnih pečicah je potrebno pečico za najboljše rezultate najprej dobro segreti, za kar je potrebno veliko energije. Pri običajni peki se v pečici ustvari toplo okolje, ki segreje jed od zunaj navznoter. Za to je potrebno precej energije, da se segreje notranjost pečice – tako zrak kot tudi pribor v pečici. Kombinirana peka z mikrovalovi pomeni, da se toplota generira v sami hrani in prehaja iz notranjosti v zunanji prostor, pri tem pa ni izgube toplote – segreva se samo hrana. Poraba energije pri kombinirani peki z mikrovalovi je precej nižja, saj se jedi tudi hitreje spečejo, zato pečica za pripravo jedi dela manj časa, kar posledično pomeni manjšo porabe energije.

Kako delujejo mikrovalovi?

Kljub široki uporabi mikrovalovnih pečic v gospodinjstvih se mikrovalov še vedno drži negativen predznak. Mikrovalovi so oblika energije, ki je podobna radijskim valovom. Magnetronska tuljava v pečici ustvarja mikrovalovno energijo. Energija se razprši v vse smeri znotraj pečice, se odbija od stranskih sten in enakomerno prodira v jed na sredini. Večina jedi vsebuje vodo, vodne molekule pa pri izpostavljenosti mikrovalovom vibrirajo. Trenje med molekulami ustvarja toploto, ki dviguje temperaturo hrane, jo odmrzne, če je zamrznjena in jo kuha oziroma greje.

Valovi ne prodirajo skozi kovinske stene vaše pečice, lahko pa prehajajo skozi steklo, keramiko in papir. Zato je pomembno tudi, kakšno posodo uporabljate pri peki z mikrovalovi za najbolj optimalno kuhanje.

Kompaktna majhna pečica z mikrovalovi vam bo prihranila prostor, čas in denar. Hkrati pa si lahko zraven omislite tudi grelni predal, ki ste si ga vedno želeli, da bodo vaši obroki zares popolni.