Beko Blog
Bivanje in dom

Prednosti pirolitične pečice

Napisal: Darja Medič - 16. 10. 2018

K zdravi in okusni hrani stremimo vsi – a najbolj zdrava je tista, ki jo pripravimo v higienski in čisti pečici. Po mesecih peke se v pečici nabere maščoba in zogleneli ostanki hrane, ki se med peko pretvarjajo v ogljik, kar povzroča močan, oster ter neprijeten vonj. Hrana, ki jo pripravljamo v nečisti pečici se sčasoma navzame okusa po zažganem in je lahko zdravju škodljiva. Zaradi neprimernega vzdrževanja pa lahko pride tudi do nevarnosti požara.

Čiščenje je le pri redkih na prvem mestu po priljubljenosti opravil, še težje pa najdemo takšne, ki se navdušeno lotijo čistiti pečico. Z običajnimi čistilnimi sredstvi, ki so poleg vsega tudi agresivna tako do pečice kot do naše kože in dihal, pa je to res izjemno nadležno in naporno opravilo.

Pirolitično samočiščenje je zato odličen način, kako očistiti pečico in prihraniti svoj čas za kakšno bolj zabavno opravilo – na primer za druženje z vami ljubimi ljudmi.

Izbrani modeli vgradnih pečic Beko navdušujejo s pirolitičnim samočiščenjem, ki zagotavlja popolno čiščenje težko dostopnih delov notranjosti. Med 120-minutnim postopkom čiščenja se notranjost pečice segreje do 500 °C, kar umazanijo pretvori v prah.

Pred vklopom čiščenja se prepričajte, da v pečici ni ostal kakšen pladenj ali ponev in mrežna rešteka, priporočljivo pa je odstraniti tudi stranska vodila, ki so enostavno snemljiva. Nekatere pečice s pirolizo, kot na primer BIMMT22300XP, imajo že vgrajena vodila, ki so odporna na visoke temperature in jih pred postopkom ni potrebno odstranjevati.

Postopek pirolitičnega samo-čiščenja je kljub visoki temperaturi popolnoma varen, saj se vrata pečice med postopkom samodejno zaklenejo. Vse kar morate po končanem postopku storiti je, da z vlažno krpo brez uporabe čistilnih sredstev obrišete ostanke. Če se vseeno bolje počutite z uporabo “čistila”, naj bo to povsem naravna mešanica vode in kisa. Pri zaključnem čiščenju notranjosti pečice poskrbite, da je pečica ohlajena!

Pri manj umazani pečici lahko uporabite 90-minutni ekološki pirolitični postopek, s katerim boste privarčevali do 25 % energije.