Beko Blog
Lifestyle

Prihaja čas, ko bomo poletna oblačila zamenjali z zimskimi. Ste že pripravljeni?

Napisal: Sandra Bratuša - 30. 9. 2015

Čeprav se vam najverjetneje zdi, da nimate ničesar za obleči, so omare polne in vanje le stežka stlačite še kakšno obleko. Poleg tega bo potrebno počasi zamenjati poletno garderobo z jesensko in zimsko, kar predstavlja še dodaten stres. A prej ko slej je treba narediti tudi to. Če se tega opravila lotite sistematično, ga boste hitro opravili in na koncu bili z rezultatom več kot zadovoljni.

Priprave

Najprej je potrebno pripraviti oziroma očistiti omare. Poskrbite, da je v njih dovolj zraka, sicer se lahko zgodi, da obleke splesnijo oziroma začnejo prej propadati. Poleg tega vedno poskrbite, da ne boste v omaro natlačili preveč oblek. Vse skupaj bo nepregledno, obleke pa bodo zmečkane. To seveda lahko počnete že sproti. Če obleke ni treba oprati ali kemijsko očistiti, potem jo lepo obesite na obešalnik. Vedno zapnite gumbe, namestite ovratnike in rokave. Z bolj mehko ščetko skrtačite hlače, suknjiče, plašče. Ne pozabite, da so za težje kose oblačil primerni močni leseni obešalniki, mogoče malce širši, da bodo oblačila ohranila obliko. Ne pozabite tudi na predale, ki naj bodo pravilno organizirani, zato vanje ne natlačite preveč stvari in jih uredite po nekakšnem logičnem redu, se pravi spodnje perilo skupaj, nogavice posebej … Tako boste vedno vse, kar iščete, tudi takoj našli.

Shranjevanje oblacil - 3

Menjava poletne in zimske garderobe

Na koncu sezone se vam verjetno zdi, da imate še več oblačil, kot ste jih imeli pred njenim začetkom. No, saj verjetno je to tudi res. Ko kupite kakšen nov kos obleke, zagotovo ničesar od starih stvari ne zavržete. A, vseeno dobro premislite. Saj ne glede na to ali nameravate kaj od oblačil podariti kateri od prijateljic ali pa odnesti v humanitarno organizacijo, se v vaših omarah nahajajo oblačila, ki jim je že zdavnaj potekel rok trajanja. Se pravi, da jih sploh ne nosite več, a še vedno lepo visijo v omari. Ko boste odstranili vse, česar ne nosite več, se boste tudi sami bolje počutili, omaro pa nato veliko lažje tudi pospravili.

Male, a uporabne zvijače

Ko enkrat začnete z menjavo poletne garderobe z zimsko, se vam zdi, da vam ne bo nikoli uspelo, kajne? Obleke je vedno več, prostora v omari vedno manj in počasi se vas že loteva panika. Brez potrebe. Samo malce več sistematičnosti in hitro boste gotovi. Pomislite tudi na to, da kopalke, kopalne brisače in kratke hlače pospravite bolj na vrh, saj boste to mogoče potrebovali tudi pozimi, če se boste odločili za obisk toplic ali pa celo odleteli v tople kraje. Poleg tega dobro premislite, katere od poletnih oblačil boste nosili tudi pozimi. In zdaj je tudi pravi trenutek, da se odločite, kateri način organizacije je pravi za vas. Največkrat ljudje razvrščajo oblačila po zvrsti, majice, puloverji, hlače, veliko pa se jih vedno bolj odloča po razvrščanju oblek po barvi. Zelo uporabno pa je tudi, če omaro organizirate tako, da imate na enem delu oblačila za prosti čas, v drugem elegantna oblačila in tako naprej. Le kar se tiče pletenin bodite še malce bolj pozorni, saj na obešalniku izgubijo obliko, zato jih raje zložite na police. Če boste torej pospravili obleko po tematiki, naj ima torej vsak sklop svojo barvo obešalnikov. Velik trik, ki vam bo zagotovo prišel prav, je ta, da vse obešalnike obrnete v isto smer. In ko boste obleko imeli enkrat na sebi, jo na primer obesite nazaj in obrnite obešalnik, da boste takoj vedeli, da je bila že nošena.

Shranjevanje-oblačič-članek

Kaj pa čevlji in superge

Da, tudi na čevlje, superge in škornje ne smete pozabiti. Zavzamejo veliko prostora in po navadi jih imate kar nametane, kajne? Idealno je, če jih pospravite v prozorne škatle, da takoj najdete par, ki ga iščete. Če jih shranjujete v originalnih škatlah, potem lahko nanje napišete, kateri čevlji so v njih. Nekatere, najbolj urejene, celo čevlje slikajo in slikico nato nalepijo na škatlo. Pa še en trik, da čevlji ne bi izgubili oblike: vanje dajte star časopisni papir. No, verjetno pa ni treba posebej poudariti, da vedno shranjujte le čiste čevlje.

Komentarji