Beko Blog
Bivanje in dom

Priprave na Veliko noč

Napisal: Sandra Bratuša - 1. 4. 2015

Pomlad je tu, počasi a vztrajno se dnevi daljšajo, sončni žarki so vedno bolj topli in mi se že pripravljamo na velikonočne praznike. Vsako leto se jih veselimo, saj je to največji krščanski praznik in priložnost, da se zbere vsa družina. Že barvanje pirhov je lahko prijetno druženje, mogoče tudi priprava odličnega jedilnika za velikonočni zajtrk ali kosilo. Pa poglejmo nekakšen vrstni red, kaj vse moramo postoriti, da bodo prazniki brezskrbni in prijetni, taki, da si jih bomo za vedno zapomnili. Začeti moramo namreč z dokaj zoprnim opravilom, in sicer pospravljanjem …

Pospravljanje in čiščenje

Pospravljanje

No, pa smo tam. Seveda pride pred prazniki na vrsto najprej spomladansko pospravljanje. Čez zimo se namreč vedno nabere toliko navlake, ki jo opazimo šele, ko posijejo prvi spomladanski žarki v naš dom. In ker je pomlad čas, ko si želimo na strežaj odpreti okna in uživati v svežini čistega in pospravljenega doma, je pač treba lepo zavihati rokave. Lotite se najprej vrhnjih polic in predalov. Pobrišite prah, odstranite pajčevine, lotite se pranja oken. Potem poglejte, kaj vse bi lahko zavrgli in naredili več prostora. Globinsko očistite preproge, kavče, po možnosti tudi ležišča, operite zavese. Šele ko boste vse to postorili, nabavite svojo najljubšo dišavo in v miru uživajte v svežini, ki ste jo ustvarili.

Pirhi

Barvanje pisanic

Stanovanje je torej pospravljeno, sveže in sedaj sledijo priprave na sam praznik. Najprej pride na vrsto barvanje pirhov. Zelo prijetno in družabno opravilo, ki se ga veselijo predvsem otroci. Lahko povabite tudi prijatelje in naredite prijetno druženje. Bodite ekološko osveščeni in letos pobarvajte velikonočne pisanice na naraven način, tako kot so nekoč to že počele naše babice. Če želite nežno rdečo barvo, potem uporabite za barvanje pesin ali brusničin sok. Rumeno barvo bo dala raztopina od kurkume ali karija ter lupina pomaranče. Za bledo zelen odtenek uporabite raztopino kuhane špinače. Pisanice pa bodo modre, če jih boste pobarvali z raztopino borovnice. Seveda ne smete pozabiti na vijolično, ki jo dobite z raztopino rdečega zelja. Rjava oziroma bež barva pisanic pa nastane, če jih barvamo s kavno raztopino.

Že skuhana jajca postavite v zgoraj navedene vrele raztopine, ki ste jim poleg omenjenega dodali še žlico jabolčnega kisa. Če želite, da bo barva še bolj intenzivna, pustite jajca v njej preko noči.

Potica

Brez potice ne gre

Si predstavljate velikonočno mizo brez potice? Seveda ne, vonj po sveže pečeni orehovi, makovi ali pehtranovi potici je nepogrešljiv. Še posebej, če ste jo spekli sami. Dobra potica je ponos vsake gospodinje in speči dobro potico je prava umetnost. In dober recept ponavadi prehaja iz roda v rod in je skrbno varovana skrivnost. Namignimo pa vsaj nekaj nasvetov, da bo tudi vam uspela ta tipična slovenska sladica. Torej, potico pripravljamo v toplem prostoru. Moko pred uporabo presejte, da bo rahla in napolnjena z zrakom, tako lepše vzhaja. Jajca morajo biti ogreta na sobno temperaturo, prav tako kot ostale sestavine. Maslo, olje oziroma drugi maščobo dodajte v testo na koncu. Samo še pravi recept vzamete in na delo. Pa vesele velikonočne praznike …

Komentarji