Beko Blog
Recepti

Ržen kruh z orehi

Napisal: Beko recepti - 10. 6. 2015
Čas priprave: 120 minut Za 4 osebe

Sestavine

SESTAVINE

 • 500 g ržene moke
 • 100 g bele moke
 • 10 g soli
 • 30 g svežega kvasa
 • 100 g orehov (grobo sesekljanih)
 • 380 ml vode

 

Postopek

PRIPRAVA

 1. V skledi zmešamo rženo moko, belo moko in sol, da dobimo homogeno zmes.
 2. Dodamo sveži kvas, ki smo ga predhodno stopili v vodi in grobo sesekljane orehe ter začnemo gnesti.
 3. Če za gnetenje uporabimo napravo za gnetenje, testo najprej gnetemo pri nizki hitrosti 4 minute, pri visoki hitrosti 4 minute in nato pri nizki hitrosti še 5 minut.
 4. Če testo gnetemo ročno, ga gnetemo približno 10 do 15 minut, dokler ne postane mehko in elastično, z gladko površino.
 5. Priporočljivo je, da so sestavine za testo sobne temperature in da je voda, ki jo uporabljamo, poleti hladna, pozimi pa topla.
 6. Ko končamo z gnetenjem, testo nekajkrat obrnemo in oblikujemo. Priporočljivo je, da se testo po vsej površini potrese z malo moke, da se ne bi lepilo.
 7. Za prvo fazo vzhajanja, ki ji rečemo “počivanje testa”, testo položimo v veliko posodo ali na ravno površino in ga pokrijemo s čisto krpo. Počiva naj 15 minut pri sobni temperaturi.
 8. Po prvi fazi vzhajanja, testo obdelamo v obliko, ki bo ustrezala modelu za kruh. Testo položimo v model in malce pritisnimo nanj. Testo naj pokriva celotno površino modela. Pri tem ni priporočljivo uporabljati prevelike sile.
 9. Ko testo pravilno položimo v napravo, ga po vsej zgornji površini premažemo ali posprejamo z vodo. To storimo tako, da bo mokra celotna zgornja površina testa, pri tem pa moramo paziti, da ne uporabimo prevelike ali premajhne količine vode.
 10. Kruh pečemo z zaprtim pokrovom naprave.
 11. Posodo postavimo v pečico, katero smo predhodno segreli na 40°C in nastavili na način za ohranjanje toplote in pustimo, da testo vzhaja 25 minut (zadnje vzhajanje).
 12. Po vzhajanju kruh pečemo 60 minut pri temperaturi 210°C v statičnem načinu pečice.