Beko Blog
Recepti

Škampi Crudo

Napisal: Anže Gombač - 26. 6. 2017

Škampi so svetlo oranžni rakci z dolgimi in tankimi kleščami in so večji od kozic. V Jadranu je največ škampov ob otoku Jabuka, v Velebitskem kanalu in v Kvarnerju (severnem delu Jadranskega morja). Meso škampov je zelo okusno in zato zelo iskano ter zato tudi precej dražje od kozic. Škampe lovijo z vršami in mrežami za kočarjenje. Takoj, ko jih ribiči potegnejo na suho, jih potopijo v posebno raztopino, da ne oksidirajo. Gamberi so v gastronomiji priljubljeni že iz antičnih časov in imajo zato bogato kulinarično zgodovino, še posebno v Sredozemlju. Grki so gambere najpogosteje kuhali zavite v smokvine liste. Kozice so hranljive in koristne zdravju, saj vsebujejo veliko kalcija, magnezija, fosforja, cinka in bakra, od vitaminov pa vitamina B6 in B12 ter folno kislino in vitamin A. Kozice so tudi bogate z omega-3 maščobnimi kislinami.

Čas priprave: 15 minut Za 1 osebe

Sestavine

  1. 5 velikih, celih škampov
  2. Istrsko olivno olje/ bolj pikantno olje
  3. solni cvet
  4. pomaranča

Postopek

  • Meni najljubši način priprave škampov je prav slednji. Škampom repke previdno odtrgamo od telesa in jih očistimo, da ostane lepo, surovo meso. Damo jih v hladilnik.
  • Pomarančo prerežemo in jo ožamemo, da dobimo sok. Pomarančnemu soku dodamo olivno olje in solni cvet ter vse skupaj dobro premešamo.
  • Škampove repke naložimo na krožnik in jih prelijemo s pomarančno omako.
  • Tako pripravljen škamp je popolna eksplozija okusov, kajti vsebuje čisto vse, kar je imel tudi v morju.
  • V eni od restavracij, v kateri sem bil chef, smo to jed stregli celo kot sladico.

Komentarji