Beko Blog
Bivanje in dom

Stvari v vašem domu, zaradi katerih ste utrujeni

Napisal: Sandra Bratuša - 26. 5. 2016

Dom je prostor, kjer se skrijemo pred svetom, kjer se spočijemo in naberemo moči za nove izzive. Pa ste kdaj pomislili na to, da imate doma stvari, zaradi katerih ste naslednji dan še bolj utrujeni kot ste bili? Poglejmo katere so to.

Utrujenost_2

Nered

Težko je pospravljati vsak dan

Kar na lepem ugotovite, da vam je gospodinjstvo ušlo iz rok in je stanovanje bolj kot ne ‘nastlano’, je že prepozno. A pozor, nered povzroča utrujenost. To so znanstveno dokazali znanstvenik univerze Princeton. Torej to pomeni, da morate poskrbeti za lepo in urejeno stanovanje in utrujenost bo minila. Predvsem zato, ker boste počivali v lepem okolju.

Modre stene

Ja, v spalnici, ne pa drugje v stanovanju. Modra barva namreč pomaga k temu, da se umirite, krvni pritisk se zniža in postanete še bolj zaspani. Seveda je to dobrodošlo le za v spalnico, kamor hodite spat. Zato se modrim stenam izognite drugje po stanovanju.

Televizija

Seveda to ne pomeni, da ne smete imeti doma televizije. Le pazite na to, koliko časa dnevno jo gledate in pa tudi ali jo gledate v spalnici. Ni dobro namreč zaspati pred televizijo, saj je spanec nekakovosten in zjutraj se boste zbudili bolj zaspani kot spočiti.

Kava

Vsi imamo radi zjutraj vonj po sveže skuhani kavi, ki pride naravnost in kavnega aparata, vendar pa tudi tu opozorilo. Marsikdo si kavo pripravlja skozi ves dan, še posebej instant kavne napitke, in če kavo potem spijete pozno zvečer, seveda ne bo dobro vplivala na vaše telo in spanec, saj ta ne bo prišel tako hitro in tako ponovno zjutraj ne boste spočiti.

Utrujenost_3

 Sveča vonja sivke

Vonj sivke je sicer zelo sproščujoč in če imate njen vonj v spalnici, bo blagodejno vplival na spanec. V drugih prostorih stanovanja pa si raje omislite bolj ‘žive’ vonje, kot so na primer vonji citrusov ali mete.

Prigrizki

Če ste med tistimi, ki nenehno radi grizljate bodisi kaj slanega ali sladkega, poskrbte, da doma ne boste imeli veliko tovrstnih prigrizkov. Zaradi hrane polne enostavnih ogljikovih hidratov in sladkorja se zagotovo ne boste počutili bolj spočite in fit.

Pretopla spalnica

Znanstveniki pravijo, da ni dobro spati v preveč topli spalnici. Priporočljiva temperatura je med 16 in 18 stopinjami takrat je tudi spanec kakovosten, zato se boste zjutraj zbudili bolj spočiti.

Mobilni telefon

Po neki študiji naj bi mobilni telefon zelo slabo vplival na počitek oziroma spanec. Kar 20 odstotkov ljudi med 19 in 29 letom naj bi ponoči predramili bodisi klic, tekstovno sporočilo ali elektronska pošta. Sami pa dobro vemo, da prekinjen spanec ni kdo ve kako učinkovit.

Komentarji