Beko Blog
Bivanje in dom

Tudi kuhinje sledijo modnim trendom

Napisal: Sandra Bratuša - 11. 2. 2016

Počasi se bo v naše kraje prikradla pomlad, dnevi so že daljši, sonce bo vedno bolj sijalo in ponavadi je to čas, ko si v življenju zaželimo kakšne spremembe. Ne samo, da smo bolj aktivni, saj se čez zimo nabere kakšen kilogram več, tudi svoj življenjski prostor marsikdo želi nekoliko spremeniti, osvežiti, prenoviti … No, nekateri pa ga tudi opremljajo na novo. 

Kuhinja_1

Tokrat se bomo malce bolj posvetili kuhinjam. Ja, to je tisti prostor v hiši ali stanovanju, ki je ponovno postal osrednji, in kjer se odvija življenje družine. Nekaj časa so bile kuhinje kar malce zapostavljene, danes pa je kuhinja na srečo ponovno dobila na svoji veljavi. In skorajda ga ni med nami, ki se ne bi z izbiro kuhinje ukvarjal zelo dolgo in natančno. Meni osebno se je zdela izbira prava znanost in spomnim se, da sem bila na koncu utrujena kot po kakšnem izpitu.

A danes sem zadovoljna, da sem toliko časa namenila izbiri, saj sem na koncu izbrala prav in kuhinja je natanko taka, kot sem si jo vedno želela. Izbrala sem bolj brezčasen model, čeprav vem, da se ‘kuhinjska moda’ spreminja. Na srečo ne tako hitro, kot moda oblek in čevljev, saj bi to pomenilo, da model, ki ste ga izbrali, že naslednje leto deluje zastarelo.

Kuhinja_5

In kakšni so trendi leta 2016?

Strokovnjaki pravijo, da je moderna tista kuhinja, ki vam je všeč. No, šalo na stran, vseeno vsakdo rad malce pogleda za tistim, kar je v nekem obdobju moderno, z večjimi ali manjšimi odstopanji. Za letošnje leto napovedujejo moderne kuhinje s pridihom klasike. Kuhinja mora biti velika, če seveda imate na voljo velik prostor, poleg tega pa zelo uporabna in praktična. Pod slednje razumemo to, da je enostavna za čiščenje in pospravljanje. Se pravi, da je narejena iz trpežnih materialov, ki jih lahko hitro očistite.

Veliko je kombiniranja modernih linij z bolj starinskimi, zato nikar ne oklevajte, če vam je recimo všeč umivalnik, ki spominja na tiste iz podeželskih hiš, pa četudi je preostala kuhinja bolj sodobna. Linije so sicer čiste in enostavne, kar pa ne pomeni, da bo prostor deloval hladno. Še vedno so ‘in’ svetleče površine, le barve so nekoliko bolj umirjene od bele, bež, ne bojte pa se črne, če bi radi bolj dramatičen ambient.

Kuhinja_2

Nekateri mislijo, da morajo biti v kuhinji po tleh le keramične ploščice. Niti slučajno, še posebej, če je kuhinja sestavni del dnevne sobe. Parket ali ladijski pod je lahko čez vso površino. In če je kuhinja vidna tudi iz dnevne sobe, mora biti vedno lepo pospravljena, zato pri nakupu pomislite tudi na izvlečne omarice, ki bodo pospravljanje zelo olajšale, veliko naj bo predalov, ni pa tudi slabo, če si omislite eno večjo omaro, ki bo nadomestila shrambo, kakršne so včasih imele stare mame. Rekli smo jim tudi ‘špajza’. In tam so se vedno našle razne dobrote.

In ko bo iz vaše kuhinje zadišalo po njih, potem bo to tisto pravo, ne glede na to, kakšen stil boste izbrali.

Komentarji