Beko Blog
Bivanje in dom

Zakaj je vlažnost zraka tako pomembna v zimskih dneh

Napisal: manager - 12. 10. 2018

Kvaliteta zraka, ki ga dihamo je izjemno pomembna za zdravje in dobro počutje. V poletnih dneh zraka pravzaprav niti ne opazimo tako zelo, ker več časa preživimo zunaj, doma in v prostorih, kjer se zadržujemo, pa imamo že urjeno prezračevanje bodisi s klimatskimi napravami ali z menjavo zraka skozi odprta okna. V zimskih dneh pa smo veliko bolj pozorni na kvaliteto zraka v prostoru, saj zelo vpliva tudi na naše počutje.

Vlažnost v zraku je količina vodne pare v zraku, ki lahko precej variira, saj je odvisna tudi od temperature zraka. Topel zrak sprejme več vodne pare kot hladen, zato poleti težave, povezane z vlažnostjo zraka, načeloma izzvenijo oz. se drastično popravijo. Pozimi pa je relativna vlažnost sicer večja kot poleti (megla, itd.), vendar se ta vlažnost v toplih in zaprtih prostorih zaradi sposobnosti segretega zraka, da sprejme več vlage spremeni in zrak postane relativno bolj suh oz. za naše bivanje celo presuh. To pa s seboj prinaša nekaj pomembnih negativnih vplivov na naše zdravje in počutje.

Pomembnost optimalne zračne vlažnosti v prostoru

Če je v prostoru preveč vlage – pozimi se to zgodi, če je v prostoru med 70 % in 90% vlažnosti – hitro naletimo na probleme s plesnijo, kondenzacijo na oknih in stenah ter na vonj po plesni. V takih pogojih se rade zadržujejo tudi pršice, ki povzročajo različne alergije. V takšnem primeru ne smemo uporabljati vlažilca temveč razvlažilec.

Prav tako pa v prostoru ni dobro imeti niti premalo vlage, saj to pomeni, da je zrak presuh (pod 45% vlažnosti), kar pa s seboj potegne ostale neprijetnosti kot so suho grlo, dražeč kašelj, suho in spokano kožo, razpoke na ustnicah, dostikrat pa povzročajo tudi glavobole in zmanjšuje koncentracijo.

Suh zrak draži sluznico v nosu in grlu. Sluznica zadržuje prah, umazanijo v zraku in bakterije, preden dosežejo pljuča. Zato suhost sluznice vpliva tudi na to, kako hitro boste zboleli. Prava vlaga v zraku pa omogoča, da sluznica ni izsušena in deluje pravilno ter se uspešno bori proti virusom.

Nizka vlažnost zraka slabo vpliva tudi na vašo kožo, ki jo sestavlja skoraj 50% vode, zato se bo v prostoru, kjer je nizka vlažnost, začela sušiti. Suhost kože pa povzroča srbenje, luščenje kože in občutek zategnjenosti. Posledice so pokanje kože in nadležne razpoke v kotičkih ust, vpliva pa tudi na izbruhe ali poslabšanje že obstoječih težav s kožo kot so ekcemi in akne.

Idealna relativna vlažnost zraka v prostoru bi morala biti med 45 % in 60%. Vzdržujete jo lahko s pomočjo vlažilcev zraka, ki bodo v ozračju ohranjali idealno vlažnost in filtriral zrak ter odstrani 98% neprijetnih vonjav v zraku. Primer takšnega sistema vlaženja je vlažilec zraka ATH8130.

Ultrazvočni važilci kot je ATH7120, delujejo na tehnologiji ultrazvočnih vibracij, ki s pomočjo vibracijske membrane, ki deluje na ultrazvočni frekvenci sprošča vodne molekule v obliki hladne pare. Funkcija ionizacije pa zagotovi kakovost zraka v prostoru, saj sproščatudi  negativne ione kisika, ki so koristni zdravju.

V zimskih dneh, ko se vlažnost zraka zaradi ogrevanja in ne tako pogostega zračenja prostora zelo zniža, poskrbite za svoje zdravje in počutje. Tako malo je potrebno, da se počutite veliko bolje.