Beko Blog
Nasveti

Že poznate način, kako sadju in zelenjavi podaljšati življenjsko dobo?

Napisal: Tomaž Zajšek - 1. 7. 2019

Sadje in zelenjava sta pomemben del naše vsakodnevne prehrane. Vsebujeta nizko vsebnost maščob, soli in sladkorja ter sta bogat vir vitaminov in mineralov, ki pomagajo vzdrževati naš imunski sistem v vitalnem stanju, poleg tega pa nas vitamini varujejo tudi pred različnimi boleznimi.

Med shranjevanjem sadja ali zelenjave se veliko vitaminov razgradi, saj za svoj obstoj potrebujejo pravilno shranjevanje, vsem poznan pa je prav gotovo vitamin, ki ga najpogosteje povezujemo z dobrim zdravjem – Vitamin C.

Vitamin C ali askorbinska kislina je eden izmed najpomembnejših antioksidantov, ki ga naše telo potrebuje za normalno delovanje, saj skrbi za uravnotežen imunski sistem in s tem preprečuje nastanek mnogih bolezni. Priporočen dnevni vnos vitamina C za odraslega človeka znaša od 100 mg do 150 mg, zato je še posebej pomembno, da zaužijemo dovolj svežega sadja in zelenjave. Ker je občutljiv na toploto, zrak in svetlobo je dokaj neobstojen ter se razgradi pri višji temperaturi, zamrzovanju in daljšem skladiščenju.

Shranjevanje-1

Fotosinteza je proces, ki ohranja rastlino živo, za svoje delovanje pa potrebuje določeno količino in intenziteto svetlobe, ki je vir energije. Modra svetloba ima krajšo valovno dolžino in je pri procesu fotosinteze zelo učinkovita, saj poganja oziroma prodira globlje kot svetloba z daljšo valovno dolžino, s tem pa nadaljuje organske aktivnosti in pomaga ohranjati vsebnosti vitamina C.

V skrbi za vaše zdravje in dobro počutje je Beko razvil tehnologijo aktivne modre svetlobe, ki v predalu za shranjevanje sadja in zelenjave nadaljuje naravni proces fotosinteze in s tem poleg ohranjanja daljše svežine sadja in zelenjave pripomore tudi k ohranjanju vsebnosti vitamina C. *Po petih dneh shranjevanja bosta tako vaše najljubše sadje in zelenjava ohranila približno 89 % vitamina C, živila shranjena brez pomoči aktivne modre svetlobe pa le še okoli 49 %.

Z uporabo izbranih modelov zamrzovalnikov z zamrzovalnikom spodaj in ameriških hladilnikov Beko s tehnologijo aktivne modre svetlobe, bosta vaše najljubše sadje in zelenjava vedno sveža in polna vitaminov, vi pa boste prekipevali od zdravja.

*Testirano s strani raziskovalnega centra FRPERC, univerze v Bristolu

Komentarji