Beko Blog
Bivanje in dom

Zgodovina pralnega stroja

Napisal: Sandra Bratuša - 9. 3. 2016

Danes niti pomislimo ne, da bi perilo prali drugače kot pa v pralnem stroju. No, mogoče kakšno stvar, tako bolj fino, mogoče svileno, kdaj operemo na roke, a načeloma se lahko v pralnem stroju pere vse, le da izberete pravi pralni program.

Ker je tempo življenja hiter, ker se na dan preoblačimo včasih po dvakrat ali trikrat, je perila veliko in veliko žensk poznam, ki pravijo, da perejo vsak dan, nekatere celo po dva stroja, ker otroci pač hodijo na treninge. Pa si zdaj predstavljajte, kaj bi bilo, če ne bi imeli pralnih strojev?

Le kako bi vse to oprali in posušili? Bi vam uspelo vsak dan prati na roke? In to kar nekaj ur? Poleg službe seveda? Nikakor. A oblačila so morali prati tudi nekoč. Takrat, ko še ni bilo pralnih strojev, praškov, mehčalcev in vsega, kar nam danes pomaga in kar nam lajša to neprijetno opravilo.

Zgodovina_4

Le kaj so ženske počele nekoč? Preprosto so perilo tolkle ob skale, jih prale z abrazivnim peskom. Zanimiv je podatek, da so na primer na ladjah perilo dali v močne platnene vreče, ki so jih potem vlekli za seboj po morju. Skratka pranje perila je bilo zelo težavno opravilo, ki ga fine gospe niso opravljale in so si raje najele perice.

Prvi pralni pripomoček

Ja, pripomoček, ker mu pač ne moremo reči stroj, se je pojavil leta 1797. Šlo je za neke vrste strgalnik ob katerega so nato perice drgnile perilo. Za prvi pralni stroj z bobnom pa je poskrbel Američan James King, ki ga je tudi leta 1851 patentiral. Vseeno pa je deloval na roke. Leta 1858 je Hamilton Smith patentiral rotarijski pralni stroj, leta 1874 pa je William Blackstone iz Indiane kot darilo za rojstni dan naredil stroj za pranje, prvi, ki je bil primeren za domačo uporabo.

Zgodovina_2

In končno se je pojavil prvi električni pralni stroj z galvansko cevjo. Imenoval se je Thor, izdelali pa so ga leta 1898 v podjetju Hurley Machine Company Chicago. Izumil ga je Alva J. Fisher. A pot do današnjih pralnih strojev je bila še dolga in proizvajalci ter izumitelji so morali izumiti še veliko izboljšav, da so lahko bili zadovoljni s končnim izdelkom.

Zgodovina_3

Takratni pralni stroji so tudi zelo poškodovali oblačila in tako je bilo treba izboljšati tudi to. Se pravi, da so morali razviti različne programe, z različnimi hitrostmi, prilagojenimi za posamezne tkanine. Danes si niti predstavljati ne moremo, kako je bilo nekoč. Danes, ko so pralni stroji tako dodelani, da operejo praktično vsako tkanino, nekateri so celo kombinirani pralno sušilni in so seveda nepogrešljiv pomočnik vsakega gospodinjstva.

Komentarji